Malign ve benign over kitlelerinin ayrımında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin rolü
The role of diffusion weighted imaging in the differentiation of malignant and benign ovarian masses
- Tez No: 610244
- Danışmanlar: DR. YILDIRAY SAVAŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyoloji ve Nükleer Tıp, Radiology and Nuclear Medicine
- Anahtar Kelimeler: Overyan Kitle, Benign, Malign, Difüzyon Ağırlıklı Görüntüleme, ADC, Ovarian Mass, Benign, Malignant, Diffusion-Weighted Imaging, ADC
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Radyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 56
Özet
Amaç: Bu çalışmada benign ve malign over kitlelerinin ayrımında difüzyon ağırlıklı görüntülemenin rolü ve etkinliği araştırıldı. Gereç ve Yöntem: Hastanemizde 2014-2019 yılları arasında adneksiyel kitle nedeniyle opere olmuş hastalar retrospektif olarak tarandı. Tüm hastaların MR görüntüleri ve histopatoloji sonuçları incelendi. İnceleme sonucunda çalışma kriterlerimize uyan 196 hastanın difüzyon ağırlıklı görüntüleri konvansiyonel sekanslarla birlikte değerlendirilerek, ADC haritaları üzerinden kantitatif ADC değerleri ölçüldü. Elde edilen ortalama ADC değerleri istatistiksel analiz için kullanıldı. Bulgular: Benign kitlelerin ortalama ADC değerleri benign olmayanlara (borderline+malign) göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p = 0,007). Ancak benign kitleleri benign olmayanlardan ayırabileceğimiz anlamlı bir cut-off ADC değeri saptanamadı. Endometrioma, matür kistik teratom, fibrom ve fibrotekoma hariç tutulduğunda; benign kitlelerin ortalama ADC değerleri benign olmayanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksekti (p < 0,001). Ayrıca bu durumda, 1,110 (x10ˉ³ mm²/s) cut-off ADC değerini %88 sensitivite ve %89,7 spesifite ile benign-benign olmayan kitle ayrımında kullanabileceğimizi saptadık. Benign kitlelerden neoplastik olanlar ile nonneoplastik olanların ortalama ADC değerleri karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmadı. Borderline over kitlelerinin ADC değerleri malign olanlara göre istatistiksel olarak anlamlı yüksek saptandı (p = 0,001). Borderline-malign kitle ayrımında, %88,9 sensitivite ve %90 spesifite ile 0,859 (x 10ˉ³ mm²/s) değerini cut-off ADC değeri olarak kullanabileceğimizi gördük. İlave bulgu olarak; histopatoloji sonucu malign olan hastaların yaş ortalaması benign olanlara göre anlamlı yüksekti (p = 0,004). Ayrıca malign kitlelerin bilateralite oranı benign kitlelere göre anlamlı yüksek saptandı (p < 0,001). Sonuç: Konvansiyonel MR görüntülemeye ilave olarak; kantitatif difüzyon ağırlıklı görüntüleme, over kitlelerinin benign-malign ayrımında önemli katkılar sağlayabilmektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Aim: The aim of this study was to investigate the role and efficacy of diffusion-weighted imaging in the differentiation of benign and malignant ovarian masses. Materals and Methods: Patients operated for adnexal masses in our hospital between 2014 and 2019 were reviewed retrospectively. MR images and histopathology results of all patients were examined. After review process, diffusion weighted images of 196 patients who met our study criteria were evaluated together with conventional MRI sequences and quantitative ADC values were measured on ADC maps. The mean ADC values were used for statistical analysis. Results: The mean ADC values of benign masses were statistically higher than non-benign ones (borderline + malignant) (p = 0.007). However, there was no significant cut-off ADC value that could differentiate benign masses from non-benign ones. When endometriomas, teratomas, fibromas and fibrothecomas have been excluded by use of conventional MRI sequences; the mean ADC values of benign masses were statistically higher than non-benign ones (p < 0.001). In this case, we found that 1,110 (x10ˉ³ mm²/s) cut-off ADC value could be used to differentiate benign and non-benign masses with 88% sensitivity and 89.7% specificity. There was no statistically significant difference between the mean ADC values of neoplastic and nonneoplastic benign masses. The mean ADC values of borderline ovarian masses were significantly higher than malignant ones (p = 0.001). Moreover, we have observed that we can use 0,859 (x 10ˉ³ mm²/s) as a cut-off ADC value with 88.9% sensitivity and 90% specificity, in the differentiation of borderline and malignant masses. In addition, the mean age of patients with malignant histopathology was significantly higher than benign ones (p = 0.004). Bilaterality ratio of malignant masses was also significantly higher than benign masses (p < 0.001). Conclusion: In addition to conventional MRI; quantitative diffusion-weighted imaging may provide important contributions to the differentiation of benign and malignant ovarian masses.