İnformal ortamlarda fen etkinlikleri tasarımına ilişkin öğretmen ve öğretim elemanlarının görüşlerinin incelenmesi
Examining academicians' and teachers' opinions on designing science activities in informal setting
- Tez No: 610372
- Danışmanlar: PROF. DR. HAKAN TÜRKMEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: informal öğrenme ortamları, fen öğretimi, öğretmen görüşleri, öğretim elemanı görüşleri, informal learning environments, science teachings, views of teachers, views of academicans
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
İnformal ortamlarda fen öğretimi sürecini daha etkili hale getirecek önerilere ulaşmak üzere; öğretmen ve öğretim elemanlarının informal ortamlarda fen etkinliği tasarım ve uygulama süreci ile ilgili görüşlerini ortaya koymak bu araştırmanın temel amacıdır. Bu amaç doğrultusunda 304 fen bilimleri öğretmeni ve 34 öğretim elemanından veriler toplanmıştır. Örneklem grubu seçilirken amaçsal örnekleme yöntemlerinden ölçüt örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Bu ölçüt öğretmenler için Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı okullarda araştırmanın yapıldığı 2018-2019 eğitim öğretim yılı içerisinde aktif olarak görev yapan fen bilimleri öğretmenleri olarak belirlenmiştir. Öğretim elemanları için ise bu ölçüt, Yükseköğretim Kurumu'na bağlı üniversitelerin eğitim fakülteleri fen bilgisi öğretmenliği lisans programında yer alan fen alan derslerini veren öğretim elemanları şeklindedir. Araştırmada daha derin bilgiler edinmek adına öğretmenler sahip oldukları özelliklere göre alt gruplara ayrılmıştır. Bu özellikler eğitim alma durumu, uygulama yapma durumu, uygulama yapma sıklığı, uygulama yapmak istenen sıklık ve kıdem şeklindedir. Bu araştırmada veri toplama aracı olarak, öğretmenlere ve öğretim elemanlarına uygulanması için iki bölümden oluşan iki ayrı anket hazırlanmıştır. Daha ayrıntılı ve derinlemesine veri toplayabilmek adına anketler online ortama taşınmıştır. Bu anketler resmi internet sitelerinden ulaşılan iletişim adreslerine gönderilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler betimsel analiz tekniği kullanılarak analiz edilmiştir. Öğretmen örneklem grubunun her bir alt grubunun ve öğretim elemanı örneklem grubunun vermiş oldukları cevaplar veri toplama aracındaki her bir açık uçlu soruyu temel alacak şekilde kendi içinde analiz edilmiştir. Analiz süreci sonunda elde edilen bulgular, betimsel istatistiklerden frekans (f) ve yüzdelik (%) kullanılarak çözümlenmiş, tablolar şeklinde açıklanmıştır. Toplanan verilerin analizleri sonucunda, öğretmen ve öğretim elemanlarının öğrenme, gezi ve üst düzey, bilimsel süreç ve sosyal becerileri geliştirme amacıyla informal ortamları kullandıkları, gezi öncesi süreçte ortam seçme, plan yapma ve izin alma, gezi sırası süreci oluşturma ve bu süreci yönetme bulgularına ulaşılmıştır. Öğretmen ve öğretim elemanlarının gezi sonrası sürece pek önem vermedikleri, daha çok öğrenci merkezli strateji/yöntem ve teknikleri kullanmak istedikleri, öğrenci ve ortamı temel alan kriterleri başarılı bir süreç oluşturmada önemsedikleri görülmüştür. Ayrıca, öğretmen ve öğretim elemanları bu süreçleri tasarlama ve uygulamada birçok zorlukla karşılaşmaktadırlar. Genel olarak bakıldığında öğretmen ve öğretim elemanlarının informal ortamlarda fen öğretimi sürecini planlama ve uygulamada bilgi düzeylerinin istenilen boyutta olmadığı görülmektedir. Öğretmenlerin alt grupları kendi aralarında karşılaştırıldığında eğitim alan ve uygulama yapan öğretmenlerin diğer öğretmen gruplarına göre daha çok bilgi sahibi oldukları ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin informal ortamları kullanma mevcut durumunun istenen düzeyde olmamasına rağmen, kullanmak istedikleri sıklık sorulduğunda cevaplarında frekans artışı olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin informal ortamları daha çok kullanmak istemeleri olumlu bir sonuçtur. Ayrıca bakıldığında, informal ortamları bir öğretim yılında en az kullanan öğretmenlerin bu süreci planlama ve uygulamada daha doğru hazırlıklar yaptıkları görülmektedir. Kıdemler karşılaştırıldığında ise en az kıdeme sahip olan öğretmenlerin daha çok amaç ve kazanım odaklı olduğu, en deneyimli öğretmenlerin ise daha çok öğrenci güvenliği odaklı davrandığı görülmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to reach the suggestions that will make more effective the science teaching process in informal settings, the main purpose of this study is to examine the views of teachers and academicans about the design and application process of science activity in informal settings. For this purpose, data were collected from 304 science teachers and 34 academicans. The criterion sampling method, one of the purposive sampling methods, was used in the selection of the sample group. This criterion was determined as science teachers working actively in the schools affiliated to the Ministry of National Education during the 2018-2019 academic year. For academicans, this criterion is to teach the science courses in education faculties of the universities affiliated to Higher Education Institution. In order to gain deeper knowledge, teachers were subdivided according to their characteristics. These characteristics were teachers who take education and do not take education about science teaching in informal setting, apply and do not apply process of science activity in informal settings, the frequency of applications and want to apply in a term and seniority. In this study, two separate questionnaires were prepared for the application of data to teachers and instructors. In order to collect more detailed data, surveys were adapted to online form. These questionnaires were sent to the contact addresses from official websites. The data obtained in the study were analyzed with descriptive analysis technique. Each sub-group of the teachers and the sample group of the academicans were analyzed based on each open-ended question in the data collection tool. Results were examined by using descriptive statistics. It was found out that the teachers and academicans used informal setting for teaching, trips and developing skills such as metacognitive thinking, scientific process and social. Before the process of science teaching in informal setting, they chose the environment, making plans and getting permission and during this process they created and managed. Also, it was seen that teachers and academicans did not pay attention to the process of after the trip, they wanted to use more student-centered strategies, methods and techniques, and they attached importance to the criteria based on students and the environment for creating a successful process. In addition, teachers and academicans had many difficulties during designing and implementing these processes. The knowledge about science teaching in informal setting of teachers and academicans were not at the desired level for all teachers and academicans. The frequencies of the informal setting that they use were not at the desired level for all teachers and academicans. Although the frequencies of the informal environments that they used were low, the frequency generally increased when asked what they want to use. It is a positive result that teachers want to use informal environments more. In addition, it was seen that teachers who use informal environments at least in a term care about preparations for planning and implementing. When seniority was compared, the teachers who have seniority between 1 to 5 years care more about goals and gains, teachers who have seniority more than 16 years care more about student safety.