Bilgisayar destekli İngilizce telaffuz materyalinin tasarımı, uygulanması ve değerlendirilmesi
Designing, implementation and evaluating computer aided material developed for English pronunciation learning
  1. Tez No: 179170
  2. Yazar: ALPER ŞİMŞEK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HASAN KARAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Eğitim ve Öğretim, İngiliz Dili ve Edebiyatı, Science and Technology, Education and Training, English Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Artikülâsyon, Telaffuz, İngilizce Telaffuz, Bilgisayar Destekli İngilizce Telaffuz Öğretim Materyali
  7. Yıl: 2008
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu araştırmanın amacı, geliştirilen bilgisayar destekli İngilizce telaffuz öğretim materyalinin öğrencilerin telaffuz becerilerine etkilerini, yabancı dil uzmanlarının ve İngilizce öğretmen adaylarının, bilgisayar destekli İngilizce telaffuz öğretim materyaliyle ilgili algı ve görüşlerini ortaya koymaktır.Veriler İngilizce öğretmenleri, yabancı dil uzmanları ve İngilizce öğretmeni adaylarından araştırmacı tarafından hazırlanan ihtiyaç analizi anketi ile mülakatlardan ve deneysel çalışma içerisinde öğrencilerin telaffuz becerilerini ölçmede kullanılan gözlem formundan elde edilmiştir. Materyalin etkililiğini tespit etmek amacıyla oluşturulan 3 deney ve 1 kontrol grubu oluşturulmuştur. Bu deney ve kontrol grupları 35 kız 20 erkek toplam 55 Üniversite Lisans hazırlık sınıfı öğrencilerinden oluşturulmuştur. Deney gruplarından birincisi, uygulama öğretmeni eşliğinde geliştirilen materyal ile sınıf ortamında telaffuz etkinliklerine katılmıştır. İkinci deney grubu ise geleneksel yaklaşımların kullanıldığı sınıf içi telaffuz etkinliklerine katılmıştır. Üçüncü deney grubu ise geliştirilen materyalle, informal ortamlarda bireysel telaffuz etkinlikleri yürütmüşlerdir.Araştırma bulgularına göre, geliştirilen bilgisayar destekli İngilizce telaffuz öğretim materyaliyle telaffuz öğretimi yapılan deney grubu öğrencilerinin telaffuz becerileri diğer kontrol ve deney grubu öğrencilerine göre anlamlı ölçüde artış göstermiştir. Ancak telaffuz becerilerindeki artış ile öğrenci cinsiyetleri arasında bir ilişki bulunamamıştır. Yabancı dil uzmanları ve İngilizce öğretmen adayları geliştirilen materyalin bu alanda kullanılabilecek nitelikli bir materyal olduğunu belirtmişlerdir.Öğrenme becerisini kazanan öğrenciler bir konuda belirli bir seviyeye ulaştıktan sonra, artık kimseye ihtiyaç duymadan bireysel ihtiyaçları ve hedefleri doğrultusunda gelişimlerini sürdürebilirler. Araştırmanın uygulama sürecinde geliştirilen bilgisayar destekli İngilizce telaffuz öğretim materyalinin kullanıldığı deney grubu öğrencilerinin, İngilizce telaffuz konusunda bu beceriyi kazandıkları gözlenmiştir. Yürütülen uygulama süreci sonunda, diğer deney ve kontrol grubu öğrencilerinde ise bu beceri ortaya çıkmamıştır.
Özet (Çeviri)
Aim of this study is to determine effects of computer aided pronunciation learning material on pronunciation skills in English and to determine perceptions and views of foreign language experts and prospective foreign language teachers on the material.Data used in study collected from foreign language education teachers, prospective foreign language teachers and foreign language experts through a need analyses questionnaire, interviews and observation forms. In an experimental part of the study sample group is totally 55 University undergraduate preparation class students which 35 female and 20 male to determine effectiveness of material on students? pronunciation abilities in English. We have three experimental groups. One of them used the material and the other did not.Results of the study showed that, the material has meaningful effect on student?s pronunciation skills comparing to the other groups. In addition there is no difference between success and gender. Foreign language experts and foreign language teachers said that the computer aided pronunciation learning material should be used in pronunciation teaching as an useful material.Main objective at education is to make students gain self learning ability. Students having self learning ability can reach knowledge and study without needing anyone. The experimental group used the material gained self learning ability for pronunciation at the end of the study. But there is no change on self learning skills at other experimental and control groups.Key Words :Articulation, Pronunciation, English Language Pronunciation, Computer Aided Pronunciation Learning Material