Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddetle ilgili araştırmaların sistematik derlemesi
The systematic review of researches about domestic violence against women in Turkey
  1. Tez No: 610439
  2. Yazar: LAMIA NAJAFOVA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMED DEMİREL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, Türkiye'de kadına yönelik şiddet, Türkiye'de aile içi şiddet, Türk hukukunda kadına yönelik şiddet, Violence against women, Violence against women in Turkey, Domestic violence in Turkey, Violence against women in Turkish Law
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 223
Özet
Bu çalışmanın temel amacı Türkiye'de kadına yönelik şiddetin boyutlarını gösterebilmek adına kadına yönelik şiddet alanında yapılmış çalışmaların değerlendirilmesidir. Çalışmanın çıkış noktası şiddet kavramını, onun nedenlerini ve etkilerini ele almak, hem Dünyada, hem de Türkiye'de kadına yönelik aile içi şiddet alanında yapılmış önemli ampirik çalışmaları incelemek ve kadına yönelik şiddetin yaygınlığını, risk faktörlerini ve kadınlar üzerindeki etkilerini açıklığa kavuşturmaktır. Çalışmada öncelikli olarak şiddetin ne olduğu, şiddetin nedenleri ve sonuçları açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmada varılan sonuçlar aşağıdaki gibidir: İlk olarak, Türkiye'de kadına yönelik şiddet alanında yapılmış çalışmalar kadına yönelik fiziksel şiddet yaygınlığının %9 ile %80 arasında, sözel şiddet yaygınlığının %32 ile %93 arasında, duygusal şiddet yaygınlığının %12 ile %89 arasında, cinsel şiddet yaygınlığının %2 ile %75 arasında, ekonomik şiddet yaygınlığının ise %3 ile %78 arasında değiştiğini ortaya koymaktadır. İkincisi, Türkiye'de kadına yönelik şiddetin nedenleri, risk faktörleri ve şiddetin kadınlar üzerindeki etkileri alanında yeterli bilimsel çalışmalar yoktur. Yapılan ampirik çalışmalar daha çok kadına yönelik şiddetin yaygınlığı alanındadır. Bunun yanı sıra, kadına yönelik şiddetin nedenleri konusunda yapılmış çalışmaların çoğunluğunda teorik arka planın olmaması ile birlikte, şiddeti açıklayan teoriler ele alınmamış, şiddetin nedenleri katılımcılarla yapılan anketler, sorulan sorular ile açıklanmaya çalışılmıştır. Dolayısı ile, bu çalışmalar kadına yönelik şiddetin nedenlerini, risk faktörlerini açıklamak ve kadına yönelik şiddeti önlemek için çalışmalar yapmak açısından yetersizdir. Son olarak, Türkiye'de kadına yönelik şiddet alanında yapılan çalışmalar sadece bir veya birkaç bölgede yapıldığından, elde edilen sonuçlar tüm ülke genelini temsil etme yeteneğine sahip değildir. Bu yüzden, Türkiye'de kadına yönelik şiddetle ilgili ülke genelini temsil edecek düzeyde daha fazla araştırmaların yürütülmesine ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
The main purpose of this study is to evaluate the researches have been conducted in the sphere of violence against women in order to illustrate the extent of violence against women in Turkey. The starting point for violence concept study is to handle violence concept, analyze the important scientific works done in the field of the violence against women in Turkey and in the world and clarify the prevalence, risk factors and effects of violence against women. In this study, first of all, it has been tried to explain the meaning, the causes and the consequences of the violence. The results of the study are as follows: Firstly, the studies of violence against women made in Turkey shows that the presence of physical abuse targeting women varies between 9% and 80%, verbal offence varies between 32% and 93%, the emotional violence rate varies between 12% and 89%, sexual offence prevalence varies between 2% and 75% and the prevalence of economic and violence varies between 3% and 78%. Secondly, there are not enough scientific studies related to reasons, risk factors and consequences of the violence against women in Turkey. The studies are mostly on the prevalence of violence against women. Moreover, the majority of the studies on the reasons of violence against women are lacking of the theoretical background, the theories explaining violence were not discussed, the causes for violence were tried to be explained through survays and questions asked participants. Thus, these studies are inadequate in terms of explaining the reasons and risk factors of violence against women and making studies to prevent violence against women. Finally, studies on violence against women in Turkey have covered only several areas, all the results obtained don't have the ability to represent the entire country in general Therefore, there is a need to conduct more research to represent the overall level of violence against women in Turkey.