Kadın konukevinde kalan kadınların şiddete uğrama nedenlerinin ve şiddetle başetme yöntemlerinin analizi: Tokat örneği
Analysis of causes for domestic violence against women inshelters and their approach for handling violence:tokat case
- Tez No: 566665
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: şiddet, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet, kadın konukevi, violence, domestic violence, domestic violence against women, women shelter
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 115
Özet
Bu çalışma; dünyada ve Türkiye'de meydana gelen aile içi şiddetin görünen yüzü olan kadına yönelik şiddeti hem literatür yardımıyla, hem kuramsal bağlamda, uygulamalı sosyolojiyle birlikte analiz edebilmeyi hedeflemektedir. Analizler gerçekleştirilirken, kadına yönelik şiddetle ilgili ulusal ve uluslarası kuruluşların raporlarından ve çalışma konusuyla ilgili araştırmalar yapan resmi kuruluşların çalışmalarından yararlanılmıştır. Araştırmanın örneklemi olan şiddete maruz kalan 20 kadınla derinlemesine görüşme yapılmıştır. Bu bağlamda yapılan görüşmelerde genel olarak kadına yönelik şiddetin nedenleri ve kadınların şiddetle baş etme yöntemleri üzerinde durulmuştur. Ayrıca yapılan görüşmelerde şiddet sorunun aile içi şiddetle mücadelede çok yönlü bir özelliğe sahip olduğu ve bu yüzden de mücadelesinde çok yönlü davranılması gerektiği ortaya konulmuştur. Kadın konukevinin şiddeti önlemedeki yeri ve önemine yasal düzenlemelerine değinilmiş mevcut hali ve uygulamadaki kavramlara açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Kadın konukevinin yapısı, çalışma faaliyetleri hakkında açıklamalara da yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aims to analyze domestic violence targeting women in Turkey within the framework of theoretical and applied sociology with the help of existing literature. While conducting analyses, studies reporting domestic violence against women, which were published by national and international organizations, and government institutions, were used. In-depth interviews with a sample of 20 women, who has been victim of domestic violence, were conducted. In these interviews, reasons leading to violence and how victims tried to manage under such circumstances were discussed. It was found that the act of violence becomes a multifaceted problem when it comes to domestic violence, and therefore, fight against violence also requires a multidimensional approach. Also, the role and the importance of women shelters against violence were elaborated and current regulations and practices were elucidated. Lastly, structure of women shelters and their activities were explained.