Sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ile örgütsel yaratıcılık düzeyleri arasındaki ilişki (Kütahya Merkez İlçesi örneği)
The relationship between the primary school teachers' self-efficacy beliefs and organizational creativity levels (Kütahya case)
- Tez No: 610605
 - Danışmanlar: PROF. DR. ALİ RIZA ERDEM
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
 - Anahtar Kelimeler: Öz yeterlilik inançları, örgütsel yaratıcılık, sınıf öğretmeni, görüş, ilişki, Self-efficacy beliefs, organizational creativity, primary school teacher, opinion, relationship
 - Yıl: 2020
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Aydın Adnan Menderes Üniversitesi
 - Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
 - Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 120
Özet
Bu çalışmada sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ile örgütsel yaratıcılığa ilişkin görüşleri arasındaki ilişki araştırılmıştır. Çalışmada sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ile örgütsel yaratıcılığa ilişkin görüşleri arasında çeşitli demografik değişkenlere (cinsiyet, medeni durum, mesleki kıdem, öğrenim durumu ve çalıştıkları okuldaki öğretmen sayısı) aralarında istatistiksel olarak farklılaşma olup olmadığı ve sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ve örgütsel yaratıcılığa ilişkin görüşleri arasındaki ilişki ortaya konmuştur. Çalışmada öz yeterlilik inançları ve örgütsel yaratıcılık ile ilgili kuramsal çerçeve literatür taramasıyla oluşturulmuştur. Örnekleme alınan Kütahya merkez ilçesinde bulunan 261 sınıf öğretmenine Çolak, Yorulmaz ve Altınkurt (2017) tarafından geliştirilen“Öğretmen Öz Yeterlilik İnancı Ölçeği”ile Balay (2010) tarafından geliştirilen ve Karacabey (2011) tarafından uyarlanan“Öğretmenlerin Örgütsel Yaratıcılık Ölçeği”uygulanmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler SPSS 21.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin analizinde; betimsel istatistik, t testi, ANOVA, Pearson korelasyon katsayısı analizi teknikleri kullanılmıştır. Sınıf öğretmenleri kendilerini öz yeterlilik inançları ile örgütsel yaratıcılık açısından“oldukça yeterli”görmektedir. Sınıf öğretmenlerinin öz yeterlilik inançları ile ilgili görüşlerinde alt boyutlardan sosyal öz yeterlilik inançlarında cinsiyete göre, mesleki ve entelektüel öz yeterlilik inançlarında ise eğitim durumuna göre istatistiksel olarak anlamlı bir farklılaşma bulunmuştur. Sınıf öğretmenlerinin örgütsel yaratıcılık ile ilgili görüşlerinde alt boyutlarda cinsiyet değişkeninde bireysel yaratıcılıkta, medeni duruma göre ise yönetsel ve toplumsal yaratıcılıkta anlamlı bir farklılaşma olduğu görülmüştür. Sınıf öğretmenlerin öz yeterlilik inançları ile örgütsel yaratıcılığa ilişkin görüşleri arasında orta düzeyde pozitif ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between primary school teachers' self-efficacy beliefs and their views on organizational creativity was investigated. In the study, the statistically significant difference between the opinions of primary school teachers about self-efficacy beliefs and organizational creativity between various demographic variables (gender, marital status, professional seniority, educational status and number of teachers in the school they work) has been shown and the relationship between the opinions of primary school teachers about self-efficacy beliefs and organizational creativity has been revealed. In this study, the theoretical framework related to self-efficacy beliefs and organizational creativity has been established with literature review. The“Teacher Self-Efficacy Belief Scale”developed by Çolak, Yorulmaz and Altınkurt (2017) and“Teachers' Organizational Creativity Scale”developed by Balay (2010) and adapted by Karacabey (2011) were applied to 261 primary school teachers in the central district of Kütahya. The data obtained from the research were analyzed with SPSS 21.0 package program. In the analysis of the data; descriptive statistics, t test, ANOVA, Pearson correlation coefficient analysis techniques were used. Primary school teachers have considered themselves“quite sufficient”in terms of their self-efficacy beliefs and organizational creativity. The statistically significant differences between the sub-dimensions of primary school teachers' opinions about self-efficacy beliefs and gender; also betweensocial and self-efficacy beliefs with education level have been found. In the opinions of primary school teachers about organizational creativity, the significant differences in individual creativity in gender variable and in managerial and social creativity according to marital status have been found. A moderate positive relationship has been found between primary school teachers' self-efficacy beliefs and their views on organizational creativity.