Muğla avcılarının dili
The language of Muğla hunters
- Tez No: 610679
- Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AKAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dilbilim, Linguistics
- Anahtar Kelimeler: Muğlalı Avcılar, Av Hayvanları, Av Köpekleri, Av Köpeği Adları, Avlaklar, Av Malzemeleri, Muğla hunters, hunting animals, hunting dogs, hunting dog names, hunting grounds, hunting equipment
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 231
Özet
Ait oldukları yörenin kültürel değerlerini yansıtan ağızlar, ortak dilden ayrılmayan, onun yanında kendine özgü küçük farklılıklar göstererek gelişen dil kollarıdır. Bir bölgenin ağız özelliklerinin oluşmasında, halk arasında el emeğiyle birtakım ürünler ortaya koyan demirci, kuyumcu ve kunduracı gibi çeşitli sanat erbaplarının kullandığı özel sözcüklerin de önemli bir payı vardır. Onların kendi sözcük dağarcıklarında sakladıkları, işleriyle ilgili bu özel sözcükler aslında birer terimdir ve kullandıkları bölgenin ağız özelliklerini yansıtmaktadır. Avcılığı da bu sınıfa dâhil etmek gerekir. Çünkü avcılar da hem sohbetlerinde hem de avlanırken, kendi aralarında kısa yoldan anlaşmak için, ait oldukları bölgenin ağız özelliklerini yansıtan birtakım sözcükler kullanmaktadırlar. Muğla ili, metrekareye 1000 mm'den fazla yağış alır. Orman alanı ve bitki örtüsü bakımından Türkiye'nin en zengin yörelerinden biridir. Ormanlar av ve yaban hayvanlarının doğal yaşama alanlarını teşkil etmektedir. Denize kıyısı olmayan Kavaklıdere ve Yatağan ilçelerinde halk geçimini çiftçilik ve ormancılıkla sağlamaktadır. Çiftçilik ve ormancılığın yanında avcılık da bölge halkının başlıca uğraşları arasında yer almaktadır. Günümüzde ise doğal dengenin bozulması ve genç neslin farklı uğraşlara yönelmesiyle avcılık yok olma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Muğlalı avcılar, hem av esnasında hem de kendi aralarındaki sohbetlerde toplumun genelinin bilmediği avcılıkla ilgili sözcükleri kullanmaktadır. Bu çalışma, avcılığı bugüne kadar devam ettirmiş son nesil Muğla avcılarının kendi aralarında hızlı bir anlaşma aracı olarak kullandıkları ve özel anlamları olan bu sözcükleri derlemek amacıyla yapılmıştır. Çalışmamızın“Giriş”bölümünde avcılığın ortaya çıkışı üzerinde durduk.“Birinci Bölüm”de ilk yazılı kaynaklardaki av ve avcılık metinlerini inceledik. Daha sonra Türkiye'de ve Muğla'da av ve avcılığın geçmişini irdeledik.“Üçüncü Bölüm”de Muğla avcılarından derlemiş olduğumuz metinlerde geçen av hayvanları, av köpekleri, av köpeği adları, avlaklar, av malzemelerini tanıttık. Tespit ettiğimiz av ve avcılık sözcüklerini açıkladık.
Özet (Çeviri)
Accents reflecting the cultural valves of their regions are language arms devoloping by showing peculiar small differences in addition to it, not leaving from common language.Some words which art experts such as iron Smith, jeweler, shoemakers producing by hand in public has an important share on that Accent features of a region is taken shape. Dialects which they hide in their own Word wallet are one each term and reflects accent features of region where they are used. Hunting must be included to this category, because also hunters use some words reflecting the features of region where they belong, to communicate among themselves during their both conversation and hunting. Muğla takes rain more than 1000 mm square meter. It is one of the richest regions of Turkey. With regard to forest and flora. Forests constitute natural life area of hunting and wild animals. Public in Kavaklıdere and Yatağan, not having seaside provides their life by farming and forestry takes place among public's occupations. Hunting is face to face with danger of disappear, because natural balance corrupts nowadays and young generation tends to different occupations. Hunters from Muğla use dialects which overall public doesn't know during hunting and conversations among themselves. This study was made to compile dialects which last generation Muğla hunters carrying on hunting until today, use as a fast communication vehicle among themselves.