Üniversite öğrencilerinde kişilik özellikleri depresif belirtiler ve öfke ifade biçimleri arasındaki ilişkinin incelenmesi
Examination of the relationship between personality traits, anger expressi̇on styles and depressive symptoms in university students
- Tez No: 610680
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HATİCE NEVZAT MUHTAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kişilik Özellikleri, Depresyon, Personality Traits, Depression
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Araştırmada üniversite öğrencilerin kişilik özellikleri ile depresyon ve öfke ifade tarzları arasındaki ilişkiyi belirlemek amaçlanmaktadır. Tanımlayıcı olarak tasarlanan araştırmada 228 öğrenciye ulaşılarak anket uygulanmıştır. Veriler araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, Beş Faktör Kişilik Özellikleri Ölçeği (BFI), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Sürekli Öfke-Öfke Tarzı Ölçeği (SÖÖTÖ) kullanılarak survey yöntemiyle elde edilmiştir. Araştırmada elde edilen veriler istatistik programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler olarak sayı, yüzde, ortalama ve standart sapma kullanılmıştır. Bağımsız İki grup arasındaki niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında Mann Whitney-U testi , ikiden fazla bağımsız grup arasında niceliksel sürekli verilerin karşılaştırılmasında ise Kruskal-Wallis testi kullanılmıştır. Araştırmanın sürekli değişkenleri arasında Sperman korelasyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda; sürekli öfke ile dışadönüklük arasında pozitif; uyumluluk, sorumluluk, duygusal dengelilik ve zeka hayal gücü arasında negatif; kontrol edilebilmiş öfke ile dışadönüklük arasında negatif; uyumluluk, sorumluluk ve zeka hayal gücü arasında pozitif; dışa vurulan öfke ile dışadönüklük arasında pozitif; uyumluluk, sorumluluk, duygusal dengelilik ve zeka hayal gücü arasında negatif; içte tutulan öfke ile dışadönüklük ve dengelilik arasında negatif; depresyon ile dışadönüklük ve duygusal dengelilik arasında negatif; içte tutulan öfke arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the relationship between, the personality traits, depression and anger styles were investigated of university students. The research was designed as descriptive and 228 students were reached a questionnaire was applied. The data was collected by the survey method with personal information form which was prepared by invstigator, The Five Factor personality traits scale (BFI), The Beck Depression Inventory (BDI) and the Continuous Anger-Anger Style Scale (CAASS). The data obtained in the study were analyzed using the statistical program. Number, percentage, mean, standard deviation were used as descriptive statistical methods in the evaluation of the data. The Mann Whitney-U test was used to compare quantitative continuous data between two independent groups, and the Kruskal-Wallis test was used to compare quantitative continuous data between more than two independent groups. Sperman correlation was applied among the continuous variables of the study. As a result of study, it has been identified a positive correlation between constant anger and extroversion; negative between compliance, responsibility and imagination-intelligence; a negative between extraversion with anger controlled; positive correlation between compliance, responsibility, intelligence-imagination; a positive between extraversion and anger expression; negative between compliance, responsibility, emotional strength and intelligence- imagination; negative between anger introversion and emotional strength; negative correlation between depression with extraversion and emotional strength; positive correlation between anger introversion.