Tahsin Yücel'in romanlarında anlatım teknikleri
The narration techniques in Tahsin Yücel's novels
- Tez No: 610683
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN AKYÜZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Türk romanı, anlatım teknikleri, Tahsin Yücel, Turkish literature, novel, Tahsin Yücel, narration techniques
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bolu Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Anlatılarda ne anlatıldığından daha çok nasıl anlatıldığı önemlidir. Edebi metinlerde yazarın nasıl anlattığını gösteren en önemli unsurlardan biri de anlatım teknikleridir. Anlatım teknikleri, yazarın olayı dilde görünür kılma eylemi esnasında anlatımı güçlendirmek, anlatılanı daha etkili bir şekilde aktarmak için seçtiği ve kullandığı yöntemlerdir. Yazar eserin anlatı dokusuna uygun olarak seçtiği anlatım teknikleriyle edebi eserin unsurları olan olay, kişiler, zaman, mekân gibi unsurların etkili şekilde sunumunu ve dilde görünürlüğünü sağlamaktadır. Geçmişten günümüze kadar kullanılan teknikler, anlatımın da çeşitlenmesini bu sayede ifade araçlarının çoğalmasını sağlamıştır. Günümüz romanları daha karmaşık bir yapıya sahiptir. Bu karmaşık yapının oluşumunda anlatım tekniklerinin payı büyüktür. Romanın başarılı ve güçlü olması, anlatım teknikle-rinin gerektiğinde ve gerektiği kadar kullanımına bağlıdır. Tahsin Yücel'in romanları bu açıdan oldukça zengin ve başarılı örneklerdir. Tahsin Yücel, Cumhuriyet Dönemi Türk edebiyatının önemli romancılarındandır. Yücel romanlarında bilinç akımı, iç monolog, leitmotif, diyalog, mektup gibi anlatım tekniklerini kullanmıştır. Özellikle, modern romanda bireyin iç dünyasını/ psikolojisini yansıtmak için önem teşkil eden iç çözümleme, iç monolog ve iç diyalog onun romanlarında önemli bir yere sahiptir. Bu çalışmada Tahsin Yücel'in sekiz romanı anlatım teknikleri açısından incelenmiştir. Çalışmaya konu olan romanlarda anlatım tekniklerinin kullanımı, bu tekniklerin anlatıya sağladığı anlatım imkânları ve bu tekniklerin anlatının kurgulanmasına katkıları incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In narratives, the method of narration is more significant than the con-tent. One of the most significant element showing the auther's narration method is his narration technique. Narration methods are ways that the author has chosen to strenghen the narrating while he is making the scene visible and transfering the story more effectively. The author, chosing the narration methods that have been utilized to suit his purpo-se together with literary piece, enables the plot, characters, time and site to be collecti-vely and effectively presented to reader. Thanks to the new increasing developments in narration method through time, the ways of expression have been contributed increa-singly. Nowadays the novels are more complicated than as they were before. The narra-tion methods have great effect on this result. So as to be succesful and effective for a novel, the narration methods required to be used effectively. The novels of Tahsin Yücel are quite wealthy and succesful examples in this respect. Tahsin Yücel is one of the most important novelists of Republican of Turkish litarature. Tahsin Yücel used stream conciousness, interior monologue, leitmotif, dialogue narrative techniques such as letter writing in his novels. Especially inner analysis, inner monologue, inner dialogue, which are important for reflecting the individual's inner world and phychology, have the importance in his novels. In the novels subjected to the study, the contributions to the narratives and fictionalizing the narratives by using narration methods are to be examined.