Normatif güç Avrupa: Macaristan örneği
Normative power Europe: The case of Hungary
- Tez No: 610742
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN CAVLAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, İnşacılık, Normatif güç Avrupa, Macaristan, The European Union, Constructivism, Normative power Europe, Hungary
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Küreselleşme ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
Demokrasi, hukukun üstünlüğü, insan hakları gibi kurucu normlara sahip farklı bir siyasi kimlik ve bütünleşme modelini temsil eden ve“değerler birliği”olarak tanımlanan Avrupa Birliği, 2010'lu yıllardan itibaren bizzat kendi üye devleti Macaristan'ın birlik değerlerini ihlaline yönelik sorunlar yaşamaktadır. Nitekim Avrupa Parlamentosu, 12 Eylül 2018'de Macaristan'ın temel değerlerini ihlal ettiğine dair açık bir riskin varlığını tespit kararı almıştır. Böyle bir kararın, bu kurumda ilk kez bir üye devletine karşı alınmış olması konunun önemini göstermektedir. Kuramsal çerçevesini İnşacılık yaklaşımının oluşturduğu bu tezde; Avrupa Birliği'nin temel değerlerini, uluslararası politikada en önemli araçlar olarak kullandığı iddialarına dayanan, İnşacılık yaklaşımından beslenen ve ilk kez Ian Manners tarafından öne sürülen“normatif güç Avrupa”kavramı, Macaristan vakası bağlamında incelenecektir. Birliğin uyguladığı süreç incelendiğinde, bu sorun karşısında normatif temelli bir yaklaşım sergilediği sonucuna ulaşılmaktadır.
Özet (Çeviri)
The European Union, which represents a different model of political identity and integration with its fundamental norms such as democracy, the rule of law, and human rights, and is defined as a union of values, has been facing problems in violation of its values by its own member state, Hungary, since 2010. Hence on 12th September, 2018 the European Parliament decided that there was a clear risk that Hungary violated the fundamental values of the union. The fact that such a decision was taken against a member state for the first time in this institution shows the importance of the issue. In this thesis, of which the constructivism constitutes the theoretical framework approach, the concept of“normative power Europe”, nurtured from the constructivist approach, and firstly proposed by Ian Manners, based on the claims that the European Union uses its fundamental values as the most significant means in the international politics, will be examined within the context of the case of Hungary. When the process implemented by the Union is examined, it is concluded that it has a normative based approach to this problem.