Avrupa Birliği'nde kriz yönetişimi ve koşulluluğun dönüşümü: Avro alanı ve COVID-19 krizleri özelinde bir değerlendirme
Crisis governance and the transformation of conditionality in the European Union: An assesment focusing on the Euro Area and COVID-19 crises
- Tez No: 992202
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM KAYGUSUZ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Avrupa Birliği, European Union
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği ve Uluslararası Ekonomik İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Avrupa Birliği'nin (AB) son yirmi yılda karşılaştığı Avro Alanı ve COVID-19 krizlerine verdiği yanıtlar üzerinden, kriz yönetimi paradigmasının merkezindeki“koşulluluk”mekanizmasının evrimini ve bu mekanizmanın aday ülkelerle sınırlı bir dış politika aracından, üye ülkeleri disipline eden stratejik bir iç bütünleşme aracına dönüşümünü analiz etmektedir. Temelde hiyerarşik bir güç ilişkisine, güvenilir izleme mekanizmalarına ve“cüzdanın gücü”ne dayalı ödül-ceza dengesine oturan koşulluluk mekanizması, Becker'in tipolojisi (anayasal, normatif, zorlayıcı ve düzenleyici koşulluluk) çerçevesinde incelendiğinde krizlerin doğasına göre farklılaşan bir seyir izlemiştir. Avro Alanı krizinde, Yunanistan örneğinde somutlaştığı üzere, Troyka denetiminde yürütülen ve mali disiplin ile köklü yapısal reformları zorunlu kılan“zorlayıcı ve negatif”bir koşulluluk türü devreye girmiş; bu süreç, Maastricht Kriterleri'nin esnek yapısından yaptırıma dayalı katı bir çerçeveye geçişi simgelemiştir. Buna karşılık, COVID-19 kriziyle birlikte oluşturulan Kurtarma ve Dayanıklılık Aracı (RRF) ve Hukukun Üstünlüğü Koşulluluk Tüzüğü ile, koşulluluk“normatif”bir boyuta evrilmiş ve Birlik fonlarının kullanımı, Birliğin demokratik gerileme sorunuyla mücadelesi kapsamında hukukun üstünlüğü koşulluluğuna bağlanmıştır. Özellikle Polonya ve Macaristan örneklerinde görüldüğü gibi, fon ve kredilerin serbest bırakılmasının yargı bağımsızlığı ve yolsuzlukla mücadele reformlarına endekslenmesi, AB'nin artık sadece ekonomik değil, siyasi uyumu da“koşullu dayanışma”yoluyla dayattığını göstermektedir. Her ne kadar Birliğin koşulluluk kullanımı demokratik meşruiyet açığı (özellikle Avro Alanı krizinde), ulusal egemenlik tartışmaları ve reformların kalıcılığına dair eleştirileri beraberinde getirse de, çalışma sonucunda koşulluluğun, AB'nin kurumsal yapısını derinleştiren, Avrupa Dönemi gibi araçlarla neredeyse tüm politika alanlarında üye ülkeleri ortak bir düzene zorlayan ve kriz anlarında ve sonrasında Birliğin bütünlüğünü sağlayan hayati bir kaldıraç işlevi görerek bütünleşmeye dinamizm kattığı vurgulanmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study analyzes the evolution of the“conditionality”mechanism central to the crisis management paradigm through the European Union's (EU) responses to the Eurozone and COVID-19 crises over the past twenty years, and the transformation of this mechanism from a foreign policy tool limited to candidate countries into a strategic internal integration tool that disciplines member states. Fundamentally based on a hierarchical power relationship, reliable monitoring mechanisms, and a reward-punishment balance based on the“power of the purse,”the conditionality mechanism has followed a different course depending on the nature of the crises when examined within the framework of Becker's typology (constitutional, normative, coercive, and regulative conditionality). In the Eurozone crisis, as exemplified by Greece, a“coercive and negative”type of conditionality came into play, enforced under Troika supervision and mandating fiscal discipline and deep structural reforms; this process symbolized a shift from the flexible structure of the Maastricht Criteria to a rigid, sanction-based framework. In contrast, with the COVID-19 crisis, the Recovery and Resilience Facility (RRF) and the Rule of Law Conditionality Regulation were created, and conditionality evolved into a“normative”dimension, linking the use of Union funds to the conditionality of the rule of law as part of the Union's fight against democratic backsliding. As seen particularly in the cases of Poland and Hungary, the release of funds and loans indexed to judicial independence and anti-corruption reforms demonstrates that the EU now imposes not only economic but also political compliance through“conditional solidarity.”Although the Union's use of conditionality brings with it criticism regarding democratic legitimacy gaps (particularly during the Eurozone crisis), debates on national sovereignty, and the sustainability of reforms, the study emphasizes that conditionality serves as a vital lever that deepens the EU's institutional structure, compels member states into a common order across nearly all policy areas through instruments like the European Semester, and ensures the Union's cohesion during and after crises, thereby injecting dynamism into integration.