Kişilerarası iletişim bağlamında kültürleşme ve sosyokültürel adaptasyon: Uluslararası öğrencilere ilişkin nicel bir araştırma
Acculturation and socio-cultural adaptation in the context of interpersonal communication: A quantitative research on international students
- Tez No: 610780
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA AKDAĞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Kültürleşme, Sosyokültürel Adaptasyon, Kişilerarası İletişim, Uluslararası Öğrenciler, Acculturation, Sociocultural Adaptation, Interpersonal Communication, International Students
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 244
Özet
Kişilerarası iletişim, uluslararası öğrencilerin kültürleşme ve kültürlerarası adaptasyon süreçleri üzerinde etili olan faktörlerin başında gelmektedir. Uluslararası öğrencilerin dâhil oldukları yeni topluma yönelik farkındalık ve kavrayışa sahip olmaları, o topluma ait özellikleri öğrenmeleri, yeni toplumsal çevrelerinde belirsizlik ve öngörülememe durumlarını ortadan kaldırmaları önemli ölçüde ev sahibi ile kurulan kişilerarası iletişime bağlıdır. Bunun yanında, öğrencilerin, toplumun kültürel kodlarını karşı tutum ve sosyokültürel yaşama yönelik adaptasyon geliştirmenin temelinde de ev sahibi ile kurulan kişilerarası iletişim yer almaktadır. Dolayısıyla öğrencilerin kültürlerarası geçiş sürecini anlamlandırmak için kişilerarası iletişim olgusuna eğilmek önem arz etmektedir. Bu noktadan hareketle bu araştırma; Türkiye'de dört üniversitede (Erciyes Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi ve Ege Üniversitesi) öğrenim görmekte olan uluslararası öğrencilerin, kültürleşme ve sosyokültürel adaptasyon süreçlerini, kişilerarası iletişim ile ilişkili bir biçimde ele almıştır. Çalışma, teori ve uygulama olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Teorik kısımda; kişilerarası iletişim, kültürleşme ve sosyokültürel adaptasyon kavramları ve bu kavramlar arasındaki ilişki literatürdeki mevcut yaklaşımlar dâhilinde ele alınmıştır. Çalışmanın uygulama bölümünde ise Türkiye'de dört üniversitelerde öğrenim gören uluslararası öğrencilerin, kültürleşme ve sosyokültürel adaptasyon düzeylerini, kişilerarası iletişim davranışları ve motivasyonları ile ilişki bir biçimde ele alan anket çalışmasına ait sonuçlar yer almaktadır. Çalışmadan elde edilen sonuçlar; uluslararası öğrencilerin Türkiye'de sosyokültürel anlamda yüksek düzeyde adaptasyon geliştirdiklerini göstermektedir. Aynı zamanda öğrenciler, kültürel tutumlar bağlamında, Türk kültürüne yönelik unsurları benimsemekle birlikte, etnik kültürlerine ait unsurları da korumaktadırlar. Ayrıca öğrencilerin ev sahibi ile kurduğu kişilerarası iletişimin ve kişilerarası iletişim motivasyonlarının; kültürleşme düzeyleri ile ilişkili olduğu saptanmakla birlikte; sosyokültürel adaptasyon düzeylerinin de en önemli belirleyicileri olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Interpersonal communication is one of the leading factors on the acculturation and intercultural adaptation processes of international students. International students' awareness and understanding of the new community they are involved in, learning the characteristics of that community, eliminating uncertainty and unpredictability in their new social environment are highly dependent on interpersonal communication with the host. Besides; interpersonal communication with the host is also the basis of the students' attitude towards the cultural codes of the society and the adaptation towards sociocultural life. Therefore, it is important to focus on the concept of interpersonal communication in order to make sense of students' intercultural transition process. From this point of view, this research dealt with international students who take courses in four universities (Erciyes University, Hacettepe University, Yıldız Teknik University ve Ege University) in Turkey, acculturation and socio-cultural adaptation process, associated with interpersonal communication. The study consists of two parts: theory and practice. In the theoretical part; the concepts of interpersonal communication, acculturation and sociocultural adaptation and the relationship between these concepts are discussed within the current approaches in the literature. In the practical part of the study, the results of field surveys handled sociocultural adaptation and acculturation levels of international students studying in four universities in Turkey in a manner relationship with interpersonal communication behaviors and motivations is located. According to the results obtained from the study; international students, have been found to show a high level of socio-cultural adaptation in Turkey. In the context of cultural attitudes, students adopt elements of Turkish culture, while preserving elements of ethnic culture. In addition, students' interpersonal communication with the host and their interpersonal communication motivations, found to be related to the level of acculturation; also they are the most important determinants of sociocultural adaptation levels.