Finansal yakınsama: Yükselen piyasa ekonomileri üzerine ampirik bir analiz
Financial convergence: An empirical analysis on emergi̇ng market economies
  1. Tez No: 610786
  2. Yazar: BENGÜ AÇDOYURAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET ŞAHBAZ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Finansal Serbestleşme, Finansal Gelişme, Yükselen Piyasa Ekonomileri, Finansal Yakınsama, Panel Veri Analizleri, Financial Liberalization, Financial Development, Emerging Market Economies, Financial Convergence, Panel Data Analysis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 263
Özet
Yükselen piyasa ekonomileri son yirmi yılda büyük çapta finansal serbestleşmeye tanık olmuştur. Bu ülkelerin finansal piyasaları için temel amaç, uluslararası bilgi akışını sağlayarak finansal gelişmeyi teşvik etmektir. Finansal gelişme ile ülkeler sermaye yatırımları için gerekli olan finansmana daha kolay ulaşabilmekte ve finansal çeşitliliğe erişebilme imkanı elde etmektedirler. Bu durum gelişmekte olan piyasaların gelişmiş ekonomilerde ulaşılan yaşam standartlarına ulaşmasına büyük katkı sağlamaktadır. Yükselen piyasa ekonomilerinin finansal gelişmelerini sağlamaları ülkeler arasındaki finansmanda bilgi açığının kapatılmasına da olanak sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, finansal serbestleşme süreci sonrasında yükselen piyasa ekonomilerinde yaşanan finansal gelişmelerin gelişmiş ülke ekonomilerini yakınsayıp yakınsamadığını araştırmaktır. Çalışmada 22 yükselen piyasa ekonomisinde finansal gelişmenin referans alınan 5 gelişmiş ülkeyi yakınsaması ekonometrik yöntemle analiz edilmiştir. 1996-2016 dönemini kapsayan analizde 22 yükselen piyasa ekonomisi gelir yapısına göre gruplara ayrılmış ve finansal gelişme göstergeleri kullanılarak hesaplanan finansal gelişme endeksi elde edilmiştir. Daha sonra ülke gruplarından elde edilen serilere birinci ve ikinci nesil panel birim kök testleri uygulanmıştır. Analizden elde edilen bulgularda ilk olarak birinci nesil birim kök testi uygulanan üst orta gelir grubuna ait yedi ülkeden Güney Afrika, Çin, Malezya ve Türkiye'nin, petrol ihraç eden ülkeler grubunda ise tüm ülkelerin yakınsadığı sonucuna ulaşılmıştır. İkinci olarak ikinci nesil birim kök testi uygulanan yüksek gelir grubu ve düşük orta gelir grubu ülkelerinin hepsinin referans alınan gelişmiş ülkeleri yakınsadığını göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Emerging market economies have witnessed a massive financial liberalization in the last two decades. The main objective for the financial markets of these economies is to promote financial development by providing international flow of information. Thanks to financial development, countries have access to the financing required for capital investments more easily and have access to financial diversity. These advances contribute greatly to developing economies to achieve high living standards of developed economies. The financial developments in emerging market economies also enable the closure of information gap in financing between countries. The purpose of this study is to investigate whether the financial developments experienced in emerging market economies after the financial liberalization converge the economies of developed countries. In this regard, financial convergence of 22 emerging market economies to 5 reference developed countries are analyzed by econometric methods. In the analysis covering the period 1996-2016, 22 emerging market economies are divided into groups according to income structure and a financial development index is calculated using financial development indicators. Then, first- and second-generation panel unit root tests are applied to the country group series. Firstly, the results obtained from first-generation unit root tests show that four of seven upper middle-income group countries which are Africa, China, Malaysia and Turkey, and all of the oil exporting countries financially converge to reference countries. Secondly, the second-generation unit root tests point to a financial convergence of all high-income and lower middle-income countries to the developed countries.