Kamu harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
Relationship of public expenditure and economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 610836
  2. Yazar: FATİH ASLIKARA
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İCLAL ÇÖĞÜRCÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kamu Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Zaman Serisi Analizi, Türkiye Ekonomisi, Public Expenditures, Economic Growth, Time-Series Analyses, Turkish Economy
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Tarihsel süreç içerisinde ve küreselleşen dünyada devlet anlayışının değişmesiyle birlikte devlete yüklenen görevler yapısal, işlevsel ve çeşitlik açısından sürekli değişmektedir. Bu nedenle devletin ekonomik sistemdeki rolü sürekli olarak önem arz etmekte ve araştırmacıların ilgisini çekmektedir. Türkiye'de kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin belirlenmesi hedeflen bu çalışmada önce teori açıklaması yapılarak konu hakkında bilgi verilmiş daha sonra ise ekonometrik bir model yardımı ile kamu harcamaları ile ekonomik büyüme verileri test edilmeye çalışılmıştır. İlk olarak kamu harcamaları tanımlanmış kapsamından bahsedilmiş, kamu harcamalarının artış nedenlerine ve bu harcamaların etkilerine değinilerek teorik zemin de bu başlığa izah getirilmeye çalışılmıştır. Sonrasında ikinci değişken olan ekonomik büyüme kavramı tanımlanarak, belirleyicileri ölçümü ve ekonomik büyüme modelleri kamu harcamaları ilişkisi teorik açıdan açıklanmıştır. Çalışmamızın üçüncü bölümünde ise 1980-2018 yılları arasındaki kamu harcamaları ve büyüme verileri ele alınarak Ekonometrik modelleme oluşturulmuştur. Bu kapsamda elde edilen sonuçlara göre bir ekonomi politikası aracı olarak kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkileri test edilmiştir. 1980-2018 yılları arasındaki verilerle Augmented Dickey Fuller (ADF) ve Dickey Fuller Genişletilmiş En Küçük Kareler (ERS) birim kök testleri uygulanmıştır. Var modeli uygulaması gerçekleştirilerek gecikme uzunluklar, istikrar koşulu, otokorelasyon ve değişen varyans analizi ve etki tepki analizi sonuçları Eviews 10.00 paket programı kullanılarak ekonometrik analiz yapılmıştır. Çalışma sonucunda elde edilen bulgulara göre kamu harcamalarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisinin kısmi olduğu ve ekonomik büyümenin iç değişkenlerinin yanı sıra kamu harcamalarının da ekonomik büyümeyi tetiklediği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Determination of the impact on economic growth of public expenditures in Turkey and in this target study, first by theory explaining, information is given about the subject after then public expenditures and economic growth data are tested with the help of an econometric model. First, public expenditure is defined, it is mentioned about the scope of public expenditure, it is touched on the reasons for the increase in public expenditures and the effects of these expenditures, the theoretical background has been tried to be explained in this title. Then by defining second variable, economic growth, the determinants of measurement and the relationship between public expenditure models of economic growth are expressed theoretically. In the third part of our study, econometric modeling is formed by considering public expenditures and growth data between 1980-2018. In this context, the effects of public expenditures on economic growth are tested as an economic policy tool. Augmented Dickey Fuller (ADF) and Dickey Fuller Extended Least Squares (ERS) unit root tests with the data between 1980-2018 are applied. Existing Var model implementation; delay length econometric, stability condition, autocorrelation and variance analysis and impact response analysis results using Eviews 10.00 packaged software econometric analysis is done. According to the findings obtained from study results, the effect of public expenditures on economic growth is partial and in addition to the internal variables of economic growth, it is concluded that public expenditures trigger economic growth.