Eğitim harcamaları ve ekonomik büyüme ilişkisi: Türkiye örneği
The relationship between education expenditures and economic growth: The case of Turkey
  1. Tez No: 926192
  2. Yazar: MEDİNE TOPCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ARZU TURAL DİKMEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim Harcamaları, Ekonomik Büyüme, Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi, Educational Expenditures, Economic Growth, Partial Least Squares Structural Equation Modeling
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Eğitim harcamaları, ekonomik büyümenin temel belirleyicilerinden biri olarak kabul edilmekte ve insan sermayesinin gelişimine doğrudan katkı sağlamaktadır. Nitelikli ve yetkin bir işgücünün oluşumuna olanak tanıyan bu harcamalar, işgücü verimliliğini artırarak ülke ekonomilerinin rekabet gücünü yükseltmektedir. Ayrıca, eğitim yatırımları bilgi üretimini ve beceri gelişimini teşvik ederek, sürdürülebilir ekonomik kalkınmanın önemli temel unsurlarından birini oluşturmaktadır. Bu bağlamda, eğitim harcamalarının uzun vadeli ekonomik büyümeyi destekleyen stratejik bir yatırım niteliği taşıdığı söylenebilir. Bu çalışma, 1923 – 2023 yılları arasında Türkiye'de eğitim harcamaları ile ekonomik büyüme arasındaki ilişkiyi analiz etmeyi amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, veriler Kısmi En Küçük Kareler Yapısal Eşitlik Modellemesi (PLS – SEM) yöntemi kullanılarak incelenmiş ve SmartPLS programı aracılığıyla değerlendirilmiştir. Araştırma bulguları eğitim harcamalarının Türkiye'nin ekonomik büyümesine doğrudan ve dolaylı katkılar sağladığını ortaya koymaktadır. Özellikle ortaöğretim ve yükseköğretim mezunlarının istihdam oranındaki artış ile kamu eğitim harcamalarının mezun sayıları üzerindeki olumlu etkisi, ekonomik kalkınmada belirleyici unsurlardır.
Özet (Çeviri)
Educational expenditures are recognized as one of the fundamental determinants of economic growth, directly contributing to the development of human capital. These expenditures facilitate the formation of a skilled and competent workforce, enhancing labor productivity and thereby increasing the competitiveness of national economies. Moreover, investments in education foster knowledge production and skill development, constituting a crucial element of sustainable economic development. In this context, it can be argued that educational expenditures represent a strategic investment that supports long-term economic growth. This study aims to analyze the relationship between educational expenditures and economic growth in Turkey over the period 1923–2023. Accordingly, the data have been examined using the Partial Least Squares Structural Equation Modeling (PLS-SEM) method and evaluated through the SmartPLS software. The research findings reveal that educational expenditures contribute both directly and indirectly to Turkey's economic growth. In particular, the increase in employment rates among secondary and higher education graduates, as well as the positive impact of public educational expenditures on the number of graduates, are key determinants of economic development.