Ahmet Ümit'in romanlarında tarih ve mit
History and myth in Ahmet Ümit's novels
- Tez No: 610872
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET ÖZPAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Ahmet Ümit, roman, mit, tarih, Ahmet Ümit, novel, myth, history
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Türk Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Ahmet Ümit'in Romanlarında Tarih ve Mit adlı bu çalışma, Ahmet Ümit'in eserlerini, tarih ve mit bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Tezin“Giriş”kısmında tarih ve mit açıklanıp bu iki unsur ayrıntıları ile ele alınmış; mitolojinin ve tarihin edebiyatla ilişkisi anlatılmaya çalışılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde Türk edebiyatında tarihi roman ve mitolojik roman verilmeye çalışılmış, mitolojinin Türk edebiyatındaki teşekkülü hakkında bilgi verilmiş; tarih, mit ve edebiyat ilişkisi anlatılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde Ahmet Ümit'in hayatı, mizacı, eserleri ve sanat hayatı üzerinde durulmuştur. Üçüncü bölüm çalışmanın en hacimli bölümüdür. Bu bölümde, Ahmet Ümit'in eserlerinde tarih ve mitolojiye ait unsurlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Bu unsurlar tespit edilirken eserlerin zaman, mekân, kişi ve olay ögeleri derinlemesine incelenmiştir. Ayrıca bu bölümde incelenen bütün romanların tanıtımı da yapılmıştır.“Sonuç”kısmında ise Ahmet Ümit'in romanları hakkında bazı tespitler yapılmış, genel yargılara ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
This study, titled History and Myth in Ahmet Ümit's Novels, aims to examine Ahmet Ümit's works in the context of history and myth. The two elements are explained in depth by explaining the history and myth in the introduction part of the thesis. The relationship between mtyhology and history with literature is tried to be explained. This study consists of three parts. In the first chapter, historical novels an mythological novels are tried to be given in Turkish litarature, information about the formation of mythology in Turkish literatüre is given and the relationship between history- myth and litaratue is tried to be explaind. In the second part of the study, Ahmet Ümit's life, temperament, works and art life ara emphasized. The last part of the study, that is the third part, is our voluminous section. In this section, historical and mtyhical elements are tried to be determined in Ahmet Ümit's works. While determining these elements, time, place, person and event elements of the works are examined in depth. In addition, all the novels that have been examined in this section are introduced. In the“Conslusion”section, we present our findings.