Abdülmelik B. Mervan dönemi mezhep hareketleri
Sectarion movements in the Abd Al Malik B. Marvân's period
  1. Tez No: 610877
  2. Yazar: ABDURRAHMAN GÖKSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUBAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Emevî, Abdülmelik b. Mervan, Mezhep, Haricîler, Mürcie, Şia, Umayyad, Abd al Malik b. Marwân, Sectarion, Khâridjites, Murcia, Shi'a
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 125
Özet
Abdülmelik b. Mervan, İslâm Tarihinde derin izler bırakmış olan Emevî devletinin en dikkat çekici yöneticilerinden birisidir. Emevî Devleti'nin dağılma sürecine girdiği bir dönemde yönetime gelerek devleti eski gücüne getirmeyi başararak devletin ikinci kurucusu olmuştur. Abdülmelik b. Mervan yönetime geldiğinde İslâm Dünyasının önemli bir kısmı Abdullah b. Zübeyr'e biat etmişti. Emevîler çok küçük bir alana hâkimdi. Abdülmelik b. Mervan kısa sürede tüm İslâm Dünyasına hâkim olarak devlet kurumlarında önemli yenilikler yapmıştır. Orduyu güçlendirmiş, posta teşkilatını geliştirmiştir. İslâm Tarihinde ilk para bastıran kişi Abdülmelik b. Mervan olmuştur. Divanı Arapçalaştırması ve Kur'an-ı Kerim'in harekelenmesi bu dönemdeki önemli faaliyetlerden bazılarıdır. Abdülmelik b. Mervan dönemi Mezhepler Tarihi açısından da çok önemli bir dönemdir. Bu dönemde mezhepler daha çok siyasî hareket konumundadır. Bu dönemde mezheplerin gelişmiş bir Kelam sistemleri yoktur. Abdülmelik b. Mervan dönemi Mürcie mezhebinin ortaya çıktığı bir dönemdir. Müslümanlar arasında yaşanan savaşlar ve savaşların neticesinde Müslümanların karşı görüşte olanları kâfir ilan etmesine tepki olarak Mürcie mezhebi ortaya çıkmıştır. Abdülmelik b. Mervan dönemi aynı zamanda Hâricilerin fırkalara ayrıldığı bir dönem olmuştur. Bu dönemde Hâricîler kendi aralarında ciddi görüş ayrılıklarına düşmüş ve bunun neticesinde fırkalara ayrılmıştır. Abdülmelik b. Mervan dönemi Şia açısında sakin bir dönem olmuştur. Önceki yıllarda yaşanan çatışmalar bu dönemde yaşanmamıştır. Bu dönemin sakin geçmesinde Şia'nın önderi konumundaki kişileri barışçı tavrının etkisi büyüktür. Bu dönem kader tartışmalarının yoğun yaşandığı bir dönem olmuştur. Emevî yönetimi icraatlarına yönelik tepkileri azaltmak için olayların Allah'ın takdiri olduğunu iddia etmiştir. Abdülmelik b. Mervan yaklaşık yirmi yıl süren iktidarında yaptıklarıyla İslâm Dünyasında derin izler bırakmış bir devlet adamı olmuştur.
Özet (Çeviri)
Abd al Malikb. Marwân who engraved in history of Islam ruler of the Umayyads. When he came to power important part of the Islamicworld obeyed to Abdullah b. Zübeyr. Umayyads had a small area Abd al Malik b. Marwân made a signi ficant reforms in govern ment agencies by dominating the whole Islamic world in short time. He empowered the army and improved the post organization. He was the first person to have coined the Money in Islamic history. Translating the Divan in Arabic and accetuating the Quran were some of the deeds which were made in this period The period of the Abd al Malik b. Marwân was quite important regardless of history of sectarions. Sectarions were much more adjacent to political movements at this period. There wasn't an improved system of Kelam at this period The period of Abd al Malik b. Marwân was a period that came out of sectarion Mürcie. The wars existing among the Muslims and then a result of the wars Murcia sectarion had come out as a recction of making into heretic to who were opposite of Muslim. The period of Abd al Malik b. Marwân was a period segregated bronches of Khâridjites. At the period in Khâridjites, there were arucial diffrence in opinion and thus they divided branches. Abd al Malik b. Marwân's period has been a quiet period in terms of Shi'a. The canflicts experienced in the previous period. The pecceful attitude of the Shi'a leaders was a major factor in the calm of this period. This period was a period of intense debates of fate. Umayyads administration claimed that the events were will of God in order to decrease reactions to their actions. Abd al Malik b. Marwân was a ruler who left deep traces in his nearly twenty years power.