El-Haccac bin Yusuf El- Thaqafi'nin Emevi yönetiminin muhaliflerini yargılamada ki rolü ( 65 h _95 h )
دور الحجاج بن يوسف الثقفي في القضاء على مناوئين الحكم الاموي ( 65 هـ - 95هـ )
- Tez No: 752203
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYDIN EFE
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Haccac b. Yusuf, Kufe, Basra, Emeviler, Abdülmelik b. Mervan, Haccac b. Yusuf, Kufe, Basra, Emeviler, Abdülmelik b. Mervan
- Yıl: 2022
- Dil: Arapça
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
Tez, emirlik ve hilafet kavramlarını ve Emeviler döneminde nasıl olduğunu ele almıştır. Çin sınırlarına ve Fransa sınırlarına ulaşıncaya kadar yavaş yavaş genişlemeye başlayan Emevi Devleti, doğası ve coğrafi alanı ile halefleri ve hükümdarlık kronolojilerine göre hükümdarlık süreleri ve Halife Abdul. -Haccâc'a devletinde yüksek bir yer veren Malik bin Mervan, o dönemin Emevi hanedanının en önde gelen liderlerinden ve prenslerinden biri oluncaya kadar, sertliği ve zulmü, onun karşısında duran herkesi ortadan kaldırmaya devam etti. Emevi hanedanı ve birçok devrimi bastıran Allah'ın Kutsal Evi'ne karşı siyahtır ve araştırmacının da araştırmasının sonunda, hacılarla ilgili en belirgin sözleri övgü ve iftiradan, güvenilir ve ayık tarihi kaynaklara dayanarak, ve araştırmacı tarafından Al-Hajjaj bin Yusuf Al-Thaqafi'nin kişisi hakkında bir resim oluşturulduktan sonra araştırmacının görüşünü tüm tarafsızlığıyla ekledi. Araştırmacının hacılara ve o dönemin tarihi dönemine dair yaptığı çalışmalardan yola çıkarak ulaştığı bir takım tespit ve önerilere değinilerek tez sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The thesis dealt with the concepts of the emirate and the caliphate, and how they were during the Umayyad rule in the Umayyad Caliphate, focusing on the Caliphate's nature and geographical area, which continued to expand gradually reaching the borders of China and France, on its successors and the durations of their rule, according to their chronology in rule, and on the Caliph Abdul-Malik bin Marwan, who gave alHajjaj a high place in his state. Furthermore, the thesis describes al-Hajjaj, on how he became one of the most prominent leaders and princes in the Umayyad dynasty at the time, and how his severity and cruelty suppressed many revolutions and eliminated all those who stood against the Umayyad dynasty. It also discusses the most important event in the history al-Hajjaj, which was his argument with Abdullah bin Al-Zubayr (may God be pleased with him) about the dreadful events that occurred in the Sacred House of God. The thesis also includes the most remarkable sayings, both praise and slander, about alHajjaj, by relying on reliable and sober historical sources. Additionally, it states the researcher's opinion, with all impartiality and objectivity, after an image was formed by the researcher about the person of Al-Hajjaj bin Youssef Al-Thaqafi. The thesis was concluded by mentioning several findings and recommendations reached by the researcher, through what he studied about al-Hajjaj and the historical era at that time.