VMware ve Hyper-V sanallaştırma sistemlerinin performans ve yüksek kullanılabilirliğinin deneysel olarak karşılaştırılması
An experimental comparison of the performance and high availability of VMware and Hyper-V virtualization systems
  1. Tez No: 610918
  2. Yazar: SADETTİN UYGUR EREN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VOLKAN TUNALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Sanallaştırma, Hipervizör, VMware, Hyper-V, Virtualization, Hypervisor, VMware, Hyper-V
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 67
Özet
Fiziksel bir sunucu üzerinde çalışan birden fazla işletim sisteminin ya da uygulamanın birbirinden izole edilmiş halde, bağlantılı ya da bağlantısız bir şekilde çalışmasını sağlayan teknolojiye 'sanallaştırma teknolojisi' adı verilmektedir. Sanallaştırma aslında yeni bir teknoloji değildir. Sanallaştırma teknolojilerinin önemi son yıllarda çok fazla artmıştır. Sanallaştırmanın adı bulut bilişim ile daha çok duyulmaya başlanmıştır. İş süreçleri için ihtiyaç duyulan kaynaklar sanallaştırma teknolojisi sayesinde daha az fiziksel sunucu kullanılarak daha az maliyete çalıştırılabilmektedir. Günümüzde birçok veri merkezinde uygulamalar sanallaştırma sistemleri üzerinde çalıştırılmaktadır. Sanallaştırma sistemi seçimi yapılırken kullanılacak iş yüküne göre ve uygulanmanın özelliklerine seçim yapmak elde edilecek faydayı artırmaktadır. Sanallaştırma sistemleri seçilirken VMware ve Hyper-V sanallaştırma sistemleri araştırılmış ve sistemler üzerlerinde testler yapılmıştır. Sanallaştırma sistemlerinin getirdiği yenilikler incelerek, yeniliklerin getirdiği faydalar anlatılmıştır. Bu çalışmada sanallaştırma teknolojilerinin özellikleri, temel çalışma prensipleri ve türleri incelenmiştir. Sanallaştırma teknolojilerinin yüksek kullanılabilirliği ve performansları karşılaştırılmıştır.
Özet (Çeviri)
The technology is called 'virtualization" that enables multiple operating systems or applications running on a physical server for running in isolated, connected or disconnected forms. Actually, virtualization is not a novel technology. In recent years, importance of the virtualization technology has increased greatly. The phenomenon of virtualization has become more popular with cloud computing. The required resources for business processes can be run with less cost by using less physical servers via virtualization technology. Nowadays, in many data centers, applications are run on virtualization systems. While choosing the virtualization system, making choose according to the workload and the properties of the application increases the benefit that will be obtained. VMware and Hyper-V virtualization systems were investigated for choosing testing platform and some test were made via systems. Benefits of innovations were presented by analyzing iinnovations of virtualization systems. In this study, features, fundamental working principles, and types of virtualization technologies were investigated. The high availability and performance of virtualization technologies were compared.