Bis(izoftalik asit) ve bis(imidazol) türevi ligandlarla kobalt(II), çinko(II) ve kadmiyum(II) koordinasyon polimerlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of cobalt(II), zinc(II) and cadmium(II) coordination polymers with bis(isophthalic acid) and bis(imidazole) derivatives ligands
  1. Tez No: 610919
  2. Yazar: YAKUP CAN DİKİLİTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN ZAFER YEŞİLEL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: 5′-(2-büten-1, 4-diil)-bis(oksi)diizoftalat kompleksleri, Co(II) kompleksleri, Zn(II) kompleksleri, Cd(II) kompleksleri, 3-bis(imidazol-1ilmetil)benzen, 4-bis(imidazol-1ilmetil)benzen, 5′-(2-butene-1, 4-diyl)-bis(oxy)diisophthalate complexes, Co(II) complexes, Zn(II) complexes, Cd(II) complexes, 3-bis (imidazol-1ylmethyl)benzene, 4-bis(imidazole-1ylmethyl)benzene
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Anorganik Kimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Tez kapsamında 5,5′-(2-büten-1,4-diil)-bis(oksi)diizoftalik asit (H4L) ve yarı esnek bis(imidazol-1ilmetil)benzen türevi ligandlar ile beş adet Co(II), Zn(II) ve Cd(II) kompleksleri sentezlenmiştir. Bu komplekslerin yapıları, elementel analiz, kızılötesi (IR) spektroskopisi ve X-ışınları tek kristal difraksiyonu yöntemleri ile aydınlatılmıştır. Komplekslerin saflığının belirlenmesi amacıyla X-ışınları toz kırınım analizleri yapılmıştır. Komplekslerin termal kararlılıkları termik analiz yöntemleri (TG, DTA ve DTG) ile incelenmiştir. Komplekslerin kapalı formüllerinin [Co2(µ4-L)(µ-mbix)2]2H2On (1), [Zn2(µ4-L)(µ-mbix)2]2H2On (2), [Cd6(µ4-L)3(µ-mbix)6]10H2On (3), [Co2(µ4-L)(µpbix)2]4H2On (4) ve [Zn2(µ4-L)(µ-pbix)2]4H2On (5) şeklinde olduğu belirlenmiştir. 5,5′-(2-büten-1,4-diil)-bis(oksi)diizoftalat (L), 1, 2 ve 5 komplekslerinde dört dişli köprü, 3 kompleksinde sekiz dişli köprü ve 4 kompleksinde altı dişli köprü ligandı olarak metal iyonlarına koordine olmuştur. X-ışınları tek kristal difraksiyonu analiz sonuçlarına göre 3 kompleksi monoklinik ve P21/c uzay grubunda, diğer kompleksler ise monoklinik ve P21/n uzay grubunda kristallenmiştir. Yapısında mbix ligandları bulunan 1-3 kompleksleri iki boyutlu (2D) yapıya sahiptir. Mbix ligandı yerine pbix ligandının kullanılmasıyla elde edilen 4 ve 5 komplekslerinin ise üç boyutlu olduğu (3D) olduğu belirlenmiştir. Kompleksler üç basamakta bozunmuştur ve bu basamaklar sırasıyla kristal su, mbix veya pbix ve L ligandının kısmen veya tamamen bozunmasına karşılık gelmektedir. Komplekslerdeki son bozunma ürünlerinin ise karşılık gelen metal oksit olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, five complexes of Co(II), Zn(II) and Cd(II) with 5,5′-(2-butene-1,4-diyl)bis(oxy)diisophthalic acid (H4L) and semi-flexible bis(imidazol-1ylmethyl)benzene derivative ligands were synthesized. The synthesized complexes were characterized by using elemental analyses, IR spectroscopy and single crystal X-ray diffraction tecniques. In order to determine the purity of complexes, X-ray powder diffraction analyzes were performed. Thermal stability of the complexes were investigated with thermal analysis technique (TG, DTA and DTG). The formula of complexes were determined as [Co2(µ4-L)(µ-mbix)2]2H2On (1), [Zn2(µ4-L)(µ-mbix)2]2H2On (2), [Cd6(µ4-L)3(µ-mbix)6]10H2On (3), [Co2(µ4-L)(µpbix)2]4H2On (4) ve [Zn2(µ4-L)(µ-pbix)2]4H2On (5). In the all complexes, 5,5′-(2-butene-1,4-diyl)bis(oxy)diisophthalate ligand acts as tetradentate bridging in 1, 2 and 5, octadentate bring in 3 and hexadentate in 4. Single crystal X-ray result demonstrated that complexes 1-3 displayed 2D networks. In the synthesis of 4 and 5, pbix was used instead of mbix ligand a structurally different complexes 4 and 5 were obtained a 2D frameworks. The complex 3 crystallizes in the monoclinic crystal system with P21/c space group and other complexes crystallize in the monoclinic crystal system with P21/n space group. The complexes decomposed there stages and the stages related to remove water molecules and completed or partial decomposition of mbix or pbix ligands and 5,5′-(2- butene-1,4-diyl)bis(oxy)diisophthalate ligand. The final decomposition products of complexes were identified as metal oxides.