Çevresel Kuznets Eğrisi bağlamında ekonomik büyüme ve enerji tüketiminin CO2 salınımı üzerindeki etkisi
The effect of economic growth and energy consumption on CO2 emission in the context of Environmental Kuznets Curve
- Tez No: 610925
- Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRAH İSMAİL ÇEVİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Çevresel Kuznets Eğrisi, Ekonomik Büyüme, Enerji Tüketimi, Environmental Kuznets Curve, Economic Growth, Energy Consumption
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İktisat Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu çalışmanın amacı Türkiye ekonomisinde karbon salınımı ile gelir düzeyi arasındaki ilişkiyi ampirik olarak incelemektir. Bu amaçla 1960 ile 2017 yılları arasında veriler kullanılarak karbon salınımı, enerji tüketimi ve kişi başına düşen gelir arasındaki ilişki Çevresel Kuznets Eğrisi kapsamında incelenmiştir. Çalışmada değişkenlerin durağanlık derecelerinin tespiti için ADF ve PP birim kök testleri kullanılmıştır. Analiz sonuçları, değişkenlerin fark durağan olduklarını fakat aralarında eşbütünleşme ilişkisi olduğunu göstermektedir. Bu ilişkinin tespiti için Engle- Granger eşbütünleşme yöntemi kullanılmıştır. Regresyon analizi sonucunda, enerji tüketiminin karbon emisyonunu arttırdığı belirlenmiştir. Ayrıca kişi başına düşen gelir ile karbon emisyonu arasında ters U şeklinde ilişki olduğu sonucuna varılmış ve bu sonuca göre Türkiye ekonomisinde Çevresel Kuznets Eğrisinin geçerli olduğu söylenebilir. Gelir ile karbon emisyonu arasındaki ilişkinin yönünü değiştiren değer 15.994 TL olarak hesaplanmıştır. Ayrıca değişkenler arasındaki ilişki Eşik Değerli regresyon model ile tahmin edilmiş ve analiz sonucunda Çevresel Kuznets eğrisini hipotezinin geçerli olmadığı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to examine the relationship between carbon emissions and income in Turkey. For this purpose, the relationship between carbon emission, energy consumption and per capita income between 1960 and 2017 was examined within the scope of Environmental Kuznets Curve. In the study, ADF and PP unit root tests were used to determine the integration order of the variables. The results of the analysis show that the variables are not stationary in level but there is a cointegration relationship between them. Engle-Granger cointegration method was used to determine this relationship. As a result of regression analysis, it was determined that energy consumption increases carbon emission. In addition, we find evidence in favor of the inverse U-shaped relationship between carbon emissions and per capita income and this result confirm that the Environmental Kuznets Curve hypothesis is valid in Turkey. The threshold value for the relationship between income and carbon emissions was calculated as TL 15.994. In addition, Threshold Regression model is employed to examine nonlinear relation among the variables and analysis results suggest that the Environmental Kuznets curve hypothesis is not valid.