An analysis on the relationship between self-concept and performance in terms of psychosocial factors
Benlik kavramı ile performans arasındaki ilişkinin psikososyal faktörler açısından incelenmesine yönelik bir analiz
- Tez No: 610987
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜVEN ORDUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, İşletme, Psychology, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Öz-Kontrol, Öz-Yeterlilik, Öz-Düzenleme, Öz-Bilinç, Kendini Ayarlama, Güvenlik İklimi, Uçuş Performansı, Teorik Sınav Performansı, Self-Control, Self-Efficacy, Self-Regulation, SelfConsciousness, Self-Monitoring, Safety Climate, Flight Performance, Theoric Exam Performance
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 194
Özet
Bu çalışma içerisinde toplam 244 katılımcı yer almıştır. Araştırma kapsamında Türkiye sınırları içerisinde farklı illerde faaliyet gösteren uçuş okullarında eğitim gören pilot adayları çalışmanın ana kütlesini oluşturmaktadır. Yapılan çalışma özelinde üç araştırma modeli incelenmiş ve bu araştırma modellerine yönelik hipotezler kurulmuştur. İlk araştırma modeli kapsamında pilot adaylarının öz-kontrol, öz-yeterlilik, öz-düzenleme, kendini ayarlama ve öz-bilinç seviyeleri ile uçuş performansları arasındaki ilişki incelenmiş ve öz yeterlilik dışında diğer benlik algıları ile uçuş performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Güvenlik algısının öz-yeterlilik ve öz-kontrol ile uçuş performansı arasındaki ilişkide moderatör rolü olduğu saptanmıştır. Başka bir ifadeyle öz-kontrol ve öz-yeterlilik algısı belli düzeyin üstünde olan pilot adayları öğrenim gördükleri uçuş okulunda güvenliğe verilen önemin farkındalar ise uçuş performansları bu durumda daha yüksek olmaktadır. İkinci araştırma modeli özelinde güvenlik iklimi ile uçuş performansı arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Öz-kontrol, öz-yeterlilik, öz-bilinç ve kendini ayarlamanın pilot adaylarının uçuş performansı ile güvenlik algısı arasındaki ilişkiyi pozitif ve anlamlı yönde etkilediği tespit edilmiştir. Araştırmanın üçüncü modelinde de pilot adaylarının teorik sınav performansları ile uçuş performansları arasındaki ilişki incelenmiş olup, aralarında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Bazı benlik algılarının da bu ilişkide moderatör etki gösterdikleri anlaşılmıştır. Bu sonuçlar özelinde öz-kontrolün pilot adaylarının teorik sınav sonucu ile uçuş performansı arasındaki ilişkiyi zayıflatıcı bir etki gösterdiği tespit edilmiştir. Yukarıda belirtilen üç araştırma modeli dışında ayrıca pilot adaylarının teorik sınav performansı ile benlik algıları arasındaki ilişki incelenmiştir. Öz-kontrol, öz-düzenleme, öz-yeterlilik ve öz-bilinç ile teorik sınav performansı arasında olumlu bir ilişki olduğu, öz-kontrol ile teorik sınav performansı arasındaki ilişkide güvenlik ikliminin moderatör etkisi olduğu tespit edilmiştir. İlgili sonuçlar ve tablolar ekte gösterilmiştir. Çalışma sonucunda elde edilen bulgular öz-kontrol başta olmak üzere araştırma özelinde incelenen bazı benlik kavramlarının pilot adayların performansı üzerinde önemli bir rolü olduğunu koymaktadır. Ayrıca öğrenim gördükleri uçuş okullarında güvenliğe önem verildiğini daha çok algılayan pilot adaylarının performanslarının da daha yüksek olduğu tespit edilmiş olup, bu uçuş okullarının iyi pilotlar yetiştirebilmek adına pilot adaylarına güvenliğe önem verildiği algısını daha fazla aşılamalarının gerekli olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
A total of 244 participants took part in this study. In terms of the study, pilot candidates studying in flight schools operating in different provinces within the borders of Turkey constitute the population of the study. In this study, three research models were examined and hypotheses for these research models were established. In terms of the first research model, the relationship between pilot candidates' self-control, self-efficacy, self-regulation, self-monitoring and self-consciousness levels and flight performances were examined and it was found that there was a significant relationship between self-perceptions and flight performance except self-efficacy. Safety climate was found to have a moderator role in the relationship between self-efficacy and self-control and flight performance. In other words, if the pilot candidates whose self-control and self-efficacy perception are above a certain level are aware of the importance given to safety in the flight school they study, their flight performance is higher in this case. In the second research model, it was determined that there is a significant relationship between safety climate and flight performance. It was found that self-control, self-efficacy, self-consciousness and self-monitoring have a positive and significant effect on the relationship between flight performance and safety climate. In the third model of the study, the relationship between the pilot candidates' theoretical exam performances and flight performances were examined and it was found that there was a significant positive relationship between them. It was understood that the self-perceptions also have a moderator effect in this relationship. According to these results, it has been found that self-control has a decreasing effect on the relationship between pilot candidates' theoretical exam results and flight performance. Apart from the three research models mentioned above, the relationship between self-control, self-regulation, self-efficacy, self-monitoring and self-consciousness, and the theoretical exam performance of pilot candidates were examined. It has been determined that safety climate has a moderator effect on this relationship. The relevant results and tables are shown in the appendix. The findings of the study suggest that some self-concepts as examined in terms of this study have important role on the performance of pilot candidates.In addition, the performance of the pilot candidates who perceive the importance of safety in the flight schools where they are educated has been found to be higher and shows that the flight schools need to instill the perception that the importance of safety is given to the pilot candidates in order to train successful pilots in future.