YEŞİL BİNA SERTİFİKASYONLU KONUT PROJELERİNDE İÇ MEKÂN ÇEVRESEL KALİTESİNİN KULLANICI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ
EVALUATION OF INDOOR ENVIRONMENTAL QUALITY BY THE USER INTHE GREEN BUILDING CERTIFICATED RESIDENTIAL PROJECTS
  1. Tez No: 610988
  2. Yazar: AYBERK KAŞİF ÖKTEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖZEN GÜNER AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, İç Mimari ve Dekorasyon, Architecture, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Yeşil Bina, Yeşil Bina Sertifika Sistemleri, LEED, İç Mekân Kalitesi, Green Building, Green Building Certification Systems, LEED, Indoor Quality
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 133
Özet
Dünya üzerindeki doğal kaynakların bilinçsizce kullanılması, iklim değişiklikleri, küresel ısınmanın yarattığı olumsuz etkilerin tehdit haline gelmesi, son zamanlarda“Yeşil Bina”kavramı hakkındaki çalışmaları ve uygulamaları arttırmıştır.“Yeşil Bina”lar doğal kaynakların verimli biçimde kullanılarak projelendirilmiş, çevre dostu yapılardır. Bu yapıların sürdürülebilirlik özelliklerinin belgelendirilmesi, sürecin takibi, yaygınlaştırılması ve teşvik edilmesi aşamasında Yeşil Bina Sertifika Sistemleri ortaya çıkmıştır. Dünya'da hali hazırda kullanılmakta olan birçok Yeşil Bina Sertifikasyon Sistemi bulunmaktadır. Bu sistemler arasında United States Green Building Council (USGBC) tarafından geliştirilen ve tüm dünya yapı sektöründe yoğun olarak kullanılan LEED Sertifika Sistemi, ülkemiz yapı sektöründe de sıkça tercih edilen bir sistem haline gelmiştir. Bu sistemler genel olarak, enerji verimliliği, su verimliliği, malzeme ve kaynak kalitesi, sürdürülebilir arsa gibi pekçok alanda belirlinen standartlar ve koşulların uygulama sırasında sağlanması halinde puanlamalar yapılmaktadır. Araştırma kapsamında, değişen koşullara bağlı olmakla beraber devamlı geliştirilen ve revize edilen LEED Sertifika İnşaat- Kabuk Sistemi V3 versiyonu uygulamaları ele alınmıştır. Yeşil Bina Sertifika Sistemleri ve Leed Sertifika Sistemi detaylı olarak açıklanmış ve LEED Yeşil Bina Sertifika Sistemi İç Mekân Kalitesi bazında değerlendirilmiştir. Örnek çalışma olarak seçilen Ankara'daki ilk LEED Gold Konut Projesi Sertifikalı Park Mozaik Konutları'ndaki uygulamalar analiz edilmiştir. Yapılan uygulamaların ve sertifika bağlamında sağlanan koşulların kullanıcı tarafından değerlendirilmesi açısından yeşil bina sertifikasyonlu konut projelerinde iç mekân çevresel kalitesinin kullanıcı tarafından değerlendirilmesi adlı anket çalışması yapılmıştır. Yapılan araştırmalar ve analizler sonucunda yeşil binaların uygulama aşamasından itibaren Leed değerlendirme kriterlerinin, kullanıcılarla entegre olarak bir bütün halinde ele alınması gerektiği sonucuna varılmıştır. Diğer taraftan kullanıcıların yeşil binalar ve sertifika sistemleri kriterleri konusunda daha fazla bilgi sahibi olarak bu sistemlerin çalışabilirliği ve kontrolü hakkında bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Unconscious use of natural resources around the world, climate change, the negative effects of global warming, become a threat and recently increased the studies and practices on the concept of“Green Building”. Green Buildings are environmentally friendly buildings designed by using natural resources efficiently. Green Building Certification Systems have emerged during the certification process follow-up, dissemination and promotion of sustainability characteristics of these structures. There are many Green Building Certification Systems use in the World currently. Among these systems, the LEED Certificate System which is developed by the United States Green Building Council (USGBC) and used extensively throughout the world construction sector is also frequently preferred in the construction sector of Turkey. Standards and conditions are met in many areas with scores such as energy efficiency, water efficiency, material and resource quality, sustainable land. Within the scope of the research, LEED Certificate Construction System V3 version applications which are continuously developed and revised depending on the changing conditions are discussed. Green Building Certificate Systems and Leed Certificate System were explained in detail and LEED Green Building Certificate System was evaluated on the basis of Interior Quality. The applications in the first LEED Gold Certified Residential Project Park Mosaic Residences in Ankara, which was selected as a case study, were analyzed. In order to evaluate the applications and the conditions provided in the context of the certificate by the user, a questionnaire has been made as evaluation of the indoor environmental quality by the user was conducted in green building certified housing projects. As a result of the researches and analyzes, it has been concluded that the Leed evaluation criteria should be considered as a whole integrated with the users as of the implementation phase of the green buildings. On the other hand, users should be more informed about the criteria of green buildings and certification systems and be informed about the operation and control of these systems.