Antalya Serik'in köylerindeki görevli imamların karşılaştıkları sosyo-kültürel ve dini problemler
The sociocultural and religious problems faced by the imams serving in the villages of Serik in Antalya
  1. Tez No: 611018
  2. Yazar: MUHAMMED FATİH IŞILAK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HAYRİ ERTEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Sosyoloji, Religion, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Köy imamları, problemler, sosyokültürel problemler, dini problemler, DİB, Religious comissary in the village, Problems, Sociocultural Problems, Religious Problems, Presidency of Religious Affairs
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Din Sosyolojisi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışmada Antalya Serik'in köy ve kırsal bölgelerindeki DİB'e bağlı camilerde görev yapan imamların, görevleri esnasında karşılaştıkları sosyokültürel ve dini problemlere değinilmiştir. Köy imamlarının karşılaştıkları bir takım problemlerin sosyokültürel problemler başlığı adı altında incelenmesinde, görevlerini icra ettikleri yerleşim yerlerinin köy ve muhatap oldukları toplumsal kitlenin köy toplumları olması etkili olurken, dini problemler başlığı altında incelenen problemlerde ise imamların mesleki alanlarını oluşturan din olgusu etkili olmaktadır. Problemleri incelemek üzere, Antalya ili Serik ilçesine bağlı köy ve kırsal bölgelerde ki DİB'in atamış olduğu imamlardan ve Serik'in köy ve kırsal bölgelerinde yaşayan insanlardan bir grup ile mülakat yapılmış ve ayrıca köy imamlarının tamamına yakınıyla anket çalışması yapılarak, karşılaşmış oldukları sosyokültürel ve dini problemler saptanmaya çalışılmıştır. Bu çalışma köy imamlarının görevleri esnasında, görev yerlerinde karşılaştıkları sosyokültürel ve dini problemleri kendi tecrübelerinden istifadelenerek ortaya konulmuş, uygulamalı bir alan araştırmasıdır. Yapmış olduğumuz bu çalışmanın istikbalde, DİB'e bağlı olan köy camilerinde görev yapacak imam adaylarına katkı sağlayacağı umulmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study it was mentioned that religious comissaries, who works in mosques affiliated to the Presidency of Religious Affairs in the villages and rural areas of Antalya, faced sociocultural and religious problems during their duties. In the investigation of the problems faced by religious commissary in the village under the title of sociacultural problems, while the villages and communities of social masses in which the settlements in which they perform their duties are effective, while the problems that constitute the professional areas of religious comissary are effective in the problems examined under the title of religious problems. To examine problems, it was interviewed with religious comissaries who Presidency of Religious Affairs depute in villages and rural areas of Antalya province Serik district and a gruop of people who live rural areas and villages of Serik and also by surveying to almost all religious comissary in the village, it was tried to be determined their sociocultural and religious problems. This study, during the religious comissaries duty in village, is an applied, field, study which the religious comissaries in village faced sociocultural and religious problems by taking advantage of their own experience. It is hoped that our study, which we have done, contributes to religious comissary candidate who will work in the village mosque which is connected to Presidency of Religious Affairs in the future.