Parametrik olmayan testler: Teori ve uygulama
Non parametric tests: Theory and practice
  1. Tez No: 611017
  2. Yazar: EMİNE TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GÜNGÖR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonometri, Econometrics
  6. Anahtar Kelimeler: Hipotez Testi, Parametrik Testler, Non-parametrik Testler, Hypothesis Testing, Parametric Tests, Non-parametric Tests
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İnönü Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonometri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İstatistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 103
Özet
Günümüzde yapılan bilimsel araştırmaların birçoğunda çeşitli istatistiksel analizlerin kullanılması, istatistik bilim dalının niteliğini arttırmaktadır. İstatistikte tahmin yöntemi önemli bir yer tutmaktadır. İstatistiksel anlamda tahmin, hipotezlerin test edilmesi ve ana kütle değişkenlerinin tahmin edilmesi olarak ifade edilmektedir. Genellikle çalışmacılar hipotezlerin test edilmesi yönüyle ilgilenmektedirler. Buna bağlı olarak çalışmacılara araştırma sorularına yönelik gerekli hipotezlere karar vermelerine yardımcı olacak farklı istatistiksel testler öne sürülmüştür. Bu testler parametrik ve parametrik olmayan istatistiksel testler olarak iki grup olarak gösterilmektedir. Parametrik yöntemlerin belirli varsayımları sağlayamadığı durumlarda parametrik olmayan yöntemler ile analiz yapılmaktadır. Parametrik olmayan testler sınıflandırılma ve sıralama testleridir. Bu çalışmada, parametrik olmayan testlerin farklı alanlarda ve uygulamalarda veri tipine göre nasıl kullanıldığı tespit edilmeye çalışılmıştır. Uygulamada, hizmetkâr liderlik algısıyla çalışan ortaokul yöneticilerinin öğretmenlerin motivasyonlarını nasıl etkilediğini belirlemek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Yapılan analizler sonucunda ele alınan ölçekler ile demografik özellikler arasında anlamlı farklılıklar elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The use of various statistical analyzes in many of the current scientific researches increases the quality of statistical science. Estimation method has an important place in statistics. Statistical estimation is expressed as testing hypotheses and estimating the main mass variables. Often, the researchers are interested in testing hypotheses. Accordingly, different statistical tests have been proposed to help the researchers decide the necessary hypotheses for the research questions. These tests are classified into two groups as parametric and nonparametric statistical tests. Where parametric methods cannot provide certain assumptions, non-parametric methods are used for analysis. Non-parametric tests are classification and sequencing tests. In this study, it has been tried to determine how nonparametric tests are used in different fields and applications according to data type. In the application, a survey was conducted to determine how the secondary school administrators working with the perception of servant leadership affect teachers' motivation. As a result of the analyzes, there were no significant differences between the scales and demographic characteristics.