Derin ven trombozunda ultrason ile hızlandırılmış kateter eşliğinde trombolitik tedavi uygulamaları ve sonuçlarının değerlendirilmesi
Ultrasound-accelerated catheter-assisted thrombolytic therapyapplications in deep vein thrombosis
- Tez No: 611019
- Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL LEVENT OKTAR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi, Thoracic and Cardiovascular Surgery
- Anahtar Kelimeler: Deep vein thrombosis, post‑trombotic syndrome, recanalization, ultrasound‑accelerated catheter directed thrombolysis
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kalp ve Damar Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 74
Özet
DERIN VEN TROMBOZUNDA ULTRASON ILE HIZLANDIRILMIŞ KATETER EŞLIĞINDE TROMBOLITIK TEDAVI UYGULAMALARI VE SONUÇLARININ DEĞERLENDIRILMESI. Çalışmaya Gazi Üniversitesi Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahi Kliniği'ne Mayıs 2013 ile ağustos 2014 tarihleri arasında ultrasonografi (USG) ile derin ven trombozu (DVT) tanısı konulmuş ve ultrason ile hizlandirilmiş kateter eşliğinde trombolitik tedavi (UKT) uygulanmış hastalar çalışmaya dahil edildi. Çalışmada UKT işlemi uygulanan hastalarının demografik özellikleri ve postop akut dönem ve uzun dönem açıklık oranlarının ve derin venöz yetmezlik oranlarının değerlendirilmesi ve bu oranlara etkili olan faktörleri belirlemek amacıyla retrospektif olarak yapılmıştır. Çalışmada hastalarda; immobilizasyon, sezeryan ile doğum, oral kontraseptif kullanımı, malignite, kalıtsal trombofili öykülerinden bir veya birkaçı mevcuttu. Hastalar şikâyetlerinin başlama süresine göre akut, subakut ve kronik şekilde sınıflandırıldı ve bu hastalara uygulanan UKT işleminin etkinliği değerlendirildi. Hastalara işlemden 6 ay ile 2 yıl arası bir sürede çekilen doppler USG sonuçları ile hastalarda derin venöz yetmezlik ve trombüs bulguları değerlendirilerek UKT işlemi ve derin venöz yetmezlik arasındaki ilişkinin niteliği belirlendi. Ayrıca demografik faktörlerin UKT işlemi sonrası açıklık oranına etkisi, tedavi etkinliği, UKT tedavisinin diğer tedavilere oranla avantaj ve dez avantaj değerlendirilmesi yapılarak günümüzde Derin Ven Trombozunda yeni bir tedavi olan ultrason ile hizlandirilmiş kateter eşliğinde trombolitik tedavi (UKT) 'nin etkinliği araştırılmıştır. Anahtar Kelimeler : Ultrason ile Hizlandirilmiş Kateter Eşliğinde Trombolitik Tedavi (UKT), Derin Ven Trombozu
Özet (Çeviri)
Ultrasound-Accelerated Catheter-Assisted Thrombolytic Therapy Applicatıons in Deep Vein Thrombosis Background: Ultrasound‑accelerated catheter‑directed thrombolysis (UCT) increases the invasion of thrombolytic agent into the thrombus using ultrasonic energy, provides less infusion of thrombolytic agent, reduces complication, and post‑thrombotic syndrome (PTS) development rates. For these reasons, this procedure is a promising method for the treatment of deep vein thrombosis (DVT). Materials and Methods: Patients diagnosed with DVT by ultrasonography (USG) who underwent UCT between May 2013 and August 2014 at Gazi University Hospital Cardiovascular Surgery Clinic were included in the study. The demographic characteristics and postoperative acute and long‑term patency rates and deep venous insufficiency rates were evaluated retrospectively to determine the efficacy of the UCT procedure. Patients were classified as acute, subacute, and chronical DVT according to the onset of complaints. The efficacy of the UCT procedure was assessed by Doppler USG performed 6 months and 2 years after the procedure, and patients were re‑evaluated for deep venous insufficiency and thrombus findings to determine the relationship between UCT procedure and deep venous insufficiency. Results: In acute phase, 57.1% (n = 8) complete and 35.7% (n = 5) partial openings were obtained. No complete patency was obtained in any of the subacute patients. However, partial openness rate was 60%. In patients admitted during the chronic period, complete patency was obtained in 20% (n = 8) and partial openings in 60% (n = 3). Although thrombolysis success was not considered as statistically significant, the success rate was numerically higher in the acute phase. Conclusion: As a result, UCT applications provide thrombolysis especially in acute deep vein thrombosis, preventing deep venous insufficiency and especially post‑thrombotic syndrome formation. UCT prevents bleeding complications by keeping thrombolytic amount low and can be used as an endovascular method of high safety in patient population with high bleeding complications such as patients with malignancies.