Know-how sözleşmesi
Know-how contract
  1. Tez No: 611056
  2. Yazar: ÇİÇEK SABAHAT ÇALGIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TEVFİK FİKRET EREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Know-how, know-how sözleşmesi, know-how sözleşmesinin hukuki niteliği, tarafların hakları ve borçları, know-how sözleşmesinin sona ermesi, Know-how, know-how contract, legal characteristic of know-how contracts, rights and obligations of the parties, termination of know-how contract
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Değişim ve globalleşme ile beraber, dünya eski zamanlardan çok daha dinamik bir sisteme sahiptir. Günümüzde, teknolojinin gelişmesi ve bilgiye kolay ulaşım sonucunda marka, patent, teknik bilgi ve tecrübe gibi gayri maddi değerler, maddi değerlerden çok daha fazla önemli bir konuma gelmiş ve giderek önemi artmaktadır. Teknoloji geliştikçe, ticaret ve sanayi alanları ile ayrılmaz bir bütün hâline gelmektedir. Bu nedenle, bu alanların hızlı gelişimi ve küreselleşmesi kaçınılmaz bir sonuçtur. Küreselleşme ve büyümenin sonucu olarak, işletmeler bilgiye çok daha hızlı ulaşım sağlamakta ve rekabet ortamında avantajlı konuma gelmek gittikçe zorlaşmaktadır. İşletmelerin, bu rekabeti zor ve dinamik sistemde devamlılıklarını sürdürebilmeleri ve büyümeleri için teknolojik gelişmelere ve bilgiye hızlı ulaşım sağlayıp, bu bilgileri kendilerine avantajlı hâle getirmeleri gerekmektedir. İşletmelerin ticari ve teknik alanda edindiği bilgiler, sınai haklar kapsamında ise Türk Patent ve Marka Kurumu'nda tescil ettirilerek yasal olarak koruma altına alınır. Ancak bazı bilgi ve tecrübeler yasalarda öngörülen sınai hak olma koşullarını taşımaz. Bazıları ise koşulları sağlasa da, iktisadi alanda avantajlı konumda olmak için gizli kalmaları tercih edilir. Tescille ilgililere açık hâle geldiği için, gizli kalması tercih edilen bilgi ve deneyimler, tescil ettirilmediği için hukuki olarak korunma sağlanamamış olur. Genel olarak, hukuken sınai hak olarak korunmayan; ancak, sahibine iktisadi olarak avantaj sağlayan bu bilgi ve deneyimlerin kullanımını ya da devrini sağlayan sözleşmelere know-how sözleşmeleri adı verilmektedir. Küreselleşen dünyada gitgide önem kazanması nedeniyle know-how sözleşmeleri, tarafımızca yüksek lisans tez konusu olarak belirlenmiştir. Tez konusuna ilişkin kaynaklar, tezin teslim tarihine kadar değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Along with globalization and changes, the world holds a more dynamic system compared to the old times. Nowadays, as a result of the advanced technology and easier access to knowledge, non-materialistic values such as trademark, patent, technical knowledge and experience have become more important and carry more importance compared to materialistic values. As technology advances, it becomes even more inseparable with the fields of trade and industry. With these factors, it's inevitable that these areas develop at a faster pace and globalize even more. As a result of globalization and expansion, it has become harder to take advantage in competitive areas since businesses can access to information faster than ever before. Businesses should reach out to information and technological developments swiftly and take advantage of these knowledges in order to keep their continuity and self-grow in this highly competitive and dynamic system. If the commercial and technical information that businesses possess can be classified as industrial rights, they are registered and legally protected by the Turkish Patent and Trademark Office. However, some knowledges and experiences may not carry the conditions to become legal industrial rights. And some of them may carry those conditions but are preferred to be kept confidential to give the business an economical advantage. Due to becoming open to the interested parties with registration, knowledge and experiences that are preferred to be kept secret, cannot be protected under the law because of not patenting. Generally, contracts that are not protected by law as an industrial right but enable the use or transfer of information and experience that provides economic advantage to the owner are called know-how contracts. Due to know-how contracts becoming ever more important in the globalizing world, this subject has been chosen as a Master's thesis. The sources related to the thesis have been evaluated until the submission date of the thesis.