İşçiler, sendikalar ve iletişim: Metal ve genel işler işkolları örneği
Workers, unions and communication: Examples of metal and general services sectors in Turkey
  1. Tez No: 611061
  2. Yazar: PINAR ABDAL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÖKHAN ATILGAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, İletişim Bilimleri, Journalism, Labour Economics and Industrial Relations, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni İletişim Teknolojileri, teknoloji, bilgi toplumu, yeni sendikal yaklaşımlar, iletişimin ekonomi politiği, sınıfsal iletişim, karşı hegemonya, sendikal mücadele, New communication technologies, technology, information society, new union based approaches, political economy of communication, class communication, counter hegemony, union based struggle
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Gazetecilik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Gazetecilik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 216
Özet
Bu araştırma, işçi sınıfının ve sendikal alanın değişen iletişim pratiklerini yeni iletişim teknolojileri üzerinden kavramayı amaçlamaktadır. Çalışma bunu, hem Türkiye'de sendikaların yeni iletişim teknolojilerini kullanma politikalarına ve yöntemlerine odaklanarak, hem de örgütlü işçi sınıfının yeni iletişim teknolojileri aracılığıyla kurdukları örgütsel bağlara odaklanarak iki unsurun da bu zeminde birbirleriyle olan ilişkisini mercek altına alarak yapmaktadır. Bunun için, 3 işçi konfederasyonunun ve genel işler ile metal işkolunda faaliyet gösteren 6 sendikanın yöneticileri ve uzmanlarıyla görüşmeler yapılmıştır. Bu 6 sendikanın üyesi işçilerle görüşmeler yapılmış, ayrıca işçilere anket uygulanmıştır. Sınıfsal iletişimi Marksist bir temelden sorun edinen araştırmamız, bir yandan sendikaların ve konfederasyonların sendikal çalışmalarının yeni iletişim teknolojisi ağırlıklı değişen yanlarına ışık tutmakta; bu kapsamda yeni iletişim teknolojisi pratiklerine, kullanıldığı alanlara, kullanım amaçlarına ve sendikal yapıyı nasıl şekillendirdiğine odaklanmaktadır. Teknolojinin yaygınlık ve önem kazanma süreci tarif edilirken teknolojik gelişmenin yeni bir toplum yarattığı üzerinden şekillenen bilgi toplumu tartışmalarının ve büyük oranda bu tartışma zemininden beslenen teknoloji odaklı sendikal anlayışların da bir değerlendirmesi yapılmaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinin sınıf mücadelesine sunduğu olanaklar ve sınırlılıklar sorgulandığı son bölümde ise sendikalı işçiler bakımından sendikaların yeni iletişim teknolojilerinin zemini ve anlamı sorgulanmaktadır. Bu alanın sınıf mücadelesi bakımından bir araç olup olamayacağı, bunun hangi biçimlerde olduğu tartışılmaktadır. Bu kapsamda konu; hegemonya, karşı hegemonya ve alternatif medya tartışmaları üzerinden değerlendirilmektedir.
Özet (Çeviri)
This research aims understanding of changing communication practises of labour class and unions in terms of new communication technologies. The study focuses on the policies and methods of new communication technologies that unions follow in Turkey. Therefore, it focuses on the organizational bonds that organized labour class establishes via new communication technologies. The research examines the relation between them. Interviews were done with administrators and experts of three labour confederations and six unions which work on metal and general work. Therefore, interviews were done with lobours who are members of these six unions and survey was done to labours. The research explains the class based communication with Marxist perspective. It focuses on the studies of unions and confederations that have changing parts of new communication technology based. In this context, the research focuses on the practises of new communication technology, its areas that are used, the aims of new communication technology use and its contribution to the union based structure. The research describes the process of technologhy in terms of gaining prevalence and importance. Therefore, the research evaluates the debate of information society that is based on the idea of technological development creates a new society. Also, it studies the understanding of technology based union that are fed by the same approach. The last session consists of the opportunities and restrictions of new communication technologies to the class struggle. The base and the meaning of new communication technologies are examined into the last session in terms of labours who are members of unions. In the last sessionof research, it is discussed that whether this area could be a tool in terms of class struggle and how this could be. Within this framework, the subject is evaluated in terms of hegemony, counter hegemony and the debate of alternative media.