Ceza infaz kurumu çalışanlarının tutuklu ve hükümlü haklarına yaklaşımı: Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsü örneği
Approaches of prison officers to the human rights: The case study in Sincan Prison Campus
  1. Tez No: 611065
  2. Yazar: SÜLEYMAN KAÇMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ELİF GÖKÇEARSLAN ÇİFCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İnsan hakları, ceza infaz kurumu, infaz ve koruma memuru, Human rights, prison, prison officer
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnsan Hakları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Cezaevleri kalabalıklaşma ve benzeri birçok sorunu içerisinde barındıran yapılar olduğundan burada çalışan personelin birçok beceriye sahip olması ve görevini yaparken insan haklarına saygılı olması temel koşullardan biridir. Bu açıdan ceza infaz kurumu gibi alıkonulma yerlerindeki tüm görevlilerin insan hakları için uluslararası standartları ve ülke mevzuatlarını bilme ve uygulama yükümlülükleri bulunmaktadır. Bu çalışmada temel amaç, ceza infaz kurumu gibi özgürlüğünden yoksun bırakma yerlerinde görev yapan çalışanların insan haklarını nasıl algıladıklarını, tutuklu ve hükümlü haklarına nasıl yaklaştıklarını ve bu haklar karşısında kendilerini nasıl konumlandırdıklarını ortaya koyarken, aynı zamanda nasıl bir çalışma yaşamı sürdürdüklerini, eğitim iş ve sosyal yaşamlarının insan haklarına yaklaşımlarını ne düzeyde etkilediğini belirlemektir. Ankara Sincan Ceza İnfaz Kurumları Kampüsünde gerçekleştirilen bu araştırmada, ceza infaz kurumu çalışanı olarak infaz sisteminin önemli aktörlerinden infaz ve koruma memurlarının insan haklarına yaklaşımı konusunda eğitim, gelir, çalışma yaşamı, iş memnuniyeti çalışma süresi, tutuklu ve hükümlülere yönelik düzenlemeler ve uygulamaları değerlendirme biçimlerine bakılarak mevcut durumu resmetmek hedeflenmiştir. Bu hedefe yönelik temel verileri elde etmek amacıyla ceza infaz kurumu çalışanları görüşmeler yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Since prisons are structures that contain many problems such as crowding and similar problems, it is one of the basic conditions that the staff working there have many skills and respect human rights while performing their duties. In this respect, all officers in detention places such as the prisons have an obligation to know and apply international standards and national legislation for human rights. The main purpose of this study is to determine how the prison officers working in deprivation places such as prisons perceive human rights, how the officers approach to the rights of detainees/convicts and while revealing that how they take themselves for these rights, at the same time, what kind of work life they maintain, how their education, work and social lives affect their approach to human rights. In this study carried out in Ankara Sincan Prison Campus, it is aimed to describe current situation by examining assessment ways of prison security officers that are one of the essential actors of the penal system as a prison staff regarding training, income, work life, job satisfaction, working time, regulations and practices for convicts and detainees on human rights approach. In order to obtain basic data for this purpose, interviews were conducted with prison staff.