Sure çerçeveli konulu tefsir bağlamında Zuhruf suresi örneği
Zuhrufl soorah in the context of soorah based- themed tafsir
  1. Tez No: 611080
  2. Yazar: MUSTAFA KORUCUK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ALİ YILMAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Tefsir, Kur'an, Konulu Tefsir, Sȗre, Tafsir, Quran, Exegesis Tafseer, Sura
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 138
Özet
Bu tez, konulu tefsir sahasında yapılmış bir sûre tefsîri çalışmasıdır.“Sȗre Çerçeveli Konulu Tefsir Bağlamında Zuhruf Sȗresi Örneği”adlı bu çalışmada muteber klasik-modern tefsir kitaplarına ve bu hususta yazılmış birçok esere müracaat edilmiştir. Bu çalışmada tevhid, vahiy ve ahiret gibi itikadî mevzular arasında önemli bir bağın, ilişkinin olduğu sonucuna varılmıştır. Bu çalışmada öncelikle tefsir ve konulu tefsirin tarifi yapılmış, tarihçesine ve çeşitlerine temas edilmiştir. Daha sonra ise Zuhruf Sȗresinin isimlendirilmesi, nüzul tarihi, kendisinden önceki ve sonraki sȗreler ile ilişkisi gibi konulara değinilmiştir. Ayrıca Zuhruf Sȗresinin üslubunun ortaya konulması amacıyla, bu bağlamda surede geçen edebi sanatlara değinilmiştir. Çalışmamızda zikrettiğimiz konu başlıkları, surenin genel muhtevası göz önüne alınarak oluşturulmuştur. Sȗrenin gerek ilk bölümlerinde olsun gerekse son bölümlerinde olsun, işlenen bir konu aynı başlık altına alınmıştır. Çalışmanın içeriğinde zikredilen konular klasik ve modern tefsir kaynaklarından yola çıkılarak araştırılması yapılmıştır. Daha çok dikkat çekici yaklaşımlar sunan kitaplardan bilgiler aktarılmıştır. Aktarılan konularla alakalı olması sebebiyle ve okuyucuya daha geniş bir bakış açısı kazandırması amacıyla konuyla ilgili Kur'an'ın diğer surelerindeki ayet-i kerimelere de yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This thesis is a work done in the fıed of interpretation of a sura. In the thesis named“Zuhruf Soorah in the Context of Soorah Baset-Themet Tafsir”authentic classical interpretation books were applied and used. In this thesis, it was concluded that there was an ınportant link between I'tiqad, wahy, issues, unity and the hereafter. In this study, first of all, the description of the exegesis and themed exegesis were made and the history and its types were analyzed. Then, the topics of exegesis; such as naming of Surah Zuhruf, the history of the nun and its relation to the surahs before and after it were mentioned. Also, in order to present Soorah Zuhruf's style, in this manner literary arts have also been mentioned. Titles we have mentioned in our study have been determined in consiredation with the general content. İn both initial and final parts of the sorah, the covered subject has been included under the same heading. The subjects mentioned in the content of the study have been researched from the sources of classical and modern exegesis. Information has been conveyed from books that present more remarkable approaches. The verses in the other suras of the Qur'an are also included. Because of its relation to the narrated topics and to give the reader a more comprehensive outlook on the subject, relevant verses in other surahs of Quran have also been presented.