Nordik ülkelerde neofolk müzik
Neofolk music in the Nordic countries
  1. Tez No: 611091
  2. Yazar: GİZEM İLTER VIENANEN
  3. Danışmanlar: PROF. ALİ SEVGİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Nordik, İskandinav, Neofolk Müzik, Mitoloji, Antik Kültür, Nordic, Scandinavian, Neofolk Music, Mythology, Ancient Culture
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Başkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Müzik ve Sahne Sanatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Neofolk müziğin kendisi ile ilgili akademik çalışmaların sayıca az olmasından ve Nordik ülkelerde icra edilen Neofolk müzik ile ilgili bölgesel düzeyde yapılmış akademik çalışmalara ise hiç rastlanılmamasından yola çıkılarak yapılan bu çalışmada; Nordik, İskandinavya ve Fennoskandiya ile ilgili tanımlara ve ayrım noktalarına, Neofolk müziğin tarihçesi ve kökenlendiği müzik türleri hakkında öz bilgilere, türün siyasal ideolojisine, Nordik ülkelerde icra edilen müzik eserlerinin kaynak olarak yararlandığı mitolojik ve edebi eserlere, şarkı sözlerinde bu eserlerden ne şekilde yararlanıldığına, öne çıkan müzik icracılarına, bu icracıların Neofolk müzik için temel teşkil eden düşünceleri ile çalgısal tercihlerine ve Nordik ülkelerin her birinin sahip olduğu özgün kültürel unsurların Neofolk müzik icrası üzerinde yarattığı farklılıklara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research project was conducted due to the low volume of research projects about Neofolk music and the absence of research projects about regional Neofolk music. The definitions and differences among Nordic Scandinavian and Fennoscandian cultures such as essential information about the history and roots of Neofolk music genre, the political ideology of the genre, the literary and mythological influences and how these influences impact the lyrics were taken in to study. The most prominent musical performers, the philosophy of Neofolk music and the instruments used were analyzed and the cultural differences in each Nordic countries and how they differentiates were included in this study. A literature review was performed to form the foundation for the introductory and intermediate proposals in this study. During the analysis of the intermediate proposals, interviews about the musical and philosophical details of Neofolk music were used. In conclusion, Neofolk music is a multifaceted genre. Nordic countries have many common features, creating an integrated and characteristic structure. It was found that, this structure of Nordic Neofolk music cannot be distinguished adequately without a deeper understanding of the philosophical background and the cultural aspects that influence it.