Okul müdürlerinin liderlik davranışlarının meslek öğretmenlerinin performansına etkisi (Gölbaşı ilçesi mesleki ve teknik okullar)
The effect of school managers' leadership behaviors on the performance of vocational teachers (In the Gölbaşı district; vocational and technical schools)
  1. Tez No: 611107
  2. Yazar: YASEMİN KÜÇÜK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TÜRKSEL KAYA BENSGHİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Meslek Öğretmeni, Performans, Liderlik, Okul müdürü
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Amme İdaresi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 118
Özet
Eğitimde kaliteyi artırma ve memnuniyeti sağlama isteği, eğitim yönetiminde yeni yaklaşımları gündeme getirmiştir. Yapılan araştırmalar, yönetimde yeni yaklaşımların öğretmen performansını etkilediğini göstermiştir. Bu çalışmanın amacı piyasanın ihtiyaç duyduğu nitelikli iş gücünü sağlayan mesleki ve teknik okullarda görev yapan okul müdürlerinin, liderlik davranışlarının meslek öğretmenleri performansına etkisini belirlemektir. Araştırma kapsamında, Ankara ili Gölbaşı ilçesinde 2019-2020 döneminde mesleki ve teknik okullarda görev yapan meslek öğretmenlerine, okul müdürlerinin liderlik davranışlarının performansları üzerindeki etkisine ilişkin görüşlerinin alındığı anket uygulanmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde meslek öğretmeni performans yönetimi, ikinci bölümünde ise okul müdürlerinde liderlik konularında literatür taraması yapılmış, konular detaylı olarak incelenmiştir. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise meslek öğretmenlerinden anket yöntemi ile toplanan veriler analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre okul müdürlerinin liderlik davranışlarının meslek öğretmenlerinin performansını yüksek düzeyde olumlu etkilediği görülmüştür. Mesleki ve teknik okulların ülkemiz ve ekonomimiz için önemi düşünüldüğünde okul müdürlerinin liderlik davranışlarının artırılması gerektiği sonucuna varılmıştır. Okul müdürlerine liderlik davranışlarının artırılması için hizmet içi eğitimler yapılması ve göreve yeni atanacak müdürler için de MEB bünyesinde yönetici yetiştirme programı uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The desire to increase the quality of education and to ensure satisfaction has brought new approaches to education management. Researches have shown that new approaches in management affect teacher performance. The aim of this study is to determine the effect of leadership behaviors of school principals working in vocational and technical high schools that provide qualified labor force needed by the market to the performance of vocational teachers. Within the scope of the research, a questionnaire was applied to the vocational teachers working in vocational and technical high schools in Gölbaşı -a district of Ankara- in the period of 2019-2020 in which the opinions of school principals on the effect of leadership behaviors on their performances. In the first part of the study, literature search on the issue of occupational teacher performance management and in the second part the leadership of school principals and the subjects were examined in detail. In the third part of the study, the data collected from the vocational teachers by the survey method were analyzed. According to the results of the analysis, it has been seen that the leadership behaviors of school principals had a positive effect on the performance of vocational teachers. Considering the importance of vocational and technical schools for our country and economy, it has been concluded that the leadership behaviors of school principals should be increased. It is recommended to provide in-service trainings to increase the leadership behaviors of school principals and to implement a manager training program within the National Education Ministry (NEM) for newly appointed principals. Key Words : Vocational Teacher, Performance, Leadership, School principal