Ayvacık (Samsun) ilçesinin beşeri ve ekonomik coğrafyası
Human and economical geography in Ayvacık district (Samsun)
- Tez No: 611111
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ TAMER ÖZLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Coğrafya, Geography
- Anahtar Kelimeler: Ayvacık, göç, göç sebepleri, fındık tarımı, kırsal turizm potansiyeli, Ayvacık, migration, theresults of migration, hazelnutfarming, ruraltourismpotential
- Yıl: 2020
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Coğrafya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beşeri ve İktisadi Coğrafya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Ayvacık nahiye ve ilçe olduğu yıllarda nüfusunun büyük çoğunluğunu göç yoluyla kaybetmiştir. Nüfusunun 1985 yılında yapılan nüfus sayımında 28479 kişi olduğu tespit edilmiştir. 2018 yılı Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS)'ne göre ise nüfusu 21847 kişidir. Nüfusun yıllara göre değişimine bakıldığında hızlı bir şekilde göç verdiği anlaşılmaktadır. Göçün ardındaki sebepler araştırılmış, sahada yaptığımız araştırmaya göre ekonomik, eğitim ve altyapı sorunlarının göçün arkasındaki temel sebepler olduğu tespit edilmiştir. Buna yönelik alınabilecek önlemler belirtilmiştir. İlçenin büyük çoğunluğu kırsal kesimde yaşamaktadır. Temel geçim kaynağı fındık tarımıdır. Bunun yanında az da olsa hayvancılık vardır. Fındık tarımının güncel durumu tespit edilmiştir. İlçenin turizm potansiyeli yüksektir. Yeşil doğası, ilçe merkezinin hemen yakınında yer alan ve ilçe topraklarını ikiye ayıracak şekilde uzanan Yeşilırmak üzerinde kurulu olan Suat Uğurlu baraj gölü ve hemen kuzeyinde bulunan Hasan Uğurlu barajlarının doğa ile bütünleşmesi sonucu ortaya çıkan turizm potansiyeli dikkati çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Ayvacık at theyears of districtlast a greatmajority of population of thereason of migration. The population has beencalculated as 28479 people according the calculation in 1985. According to the population through the years, it has been stated that it had given a great number of migration. The Basic reasons were economical reasons, education and infrastructure reasons according to the survey in thearea. The measure to prevent this migration have been stated most of the people who live in thisdistrict, live in ruralarea. They are all busy with hazelnut farming. Some of them are busy with animal feding as a job. Actual condition of hazelnut farming have been searched. Rural tourizm potential is high in thedistrict. Uğurlu Dam Lake that has been located on Yeşilırmak and divided the lands of districtin to two parts has been handled in term of tourism. Hasan Uğurlu Dam lake has been another tourism placet hat has been located in North of the area and showed the beauty of green natüre connected to the lake.