Sayısal ortamda tasarım ve üretim teknolojileri; Mobil yaşam kabini tasarımı ve üretimi alan çalışması
Design and production technologies in digital enviroment; Fieldwork on the mobile life cabin design and production
- Tez No: 611166
- Danışmanlar: PROF. DR. BURÇİN CEM ARABACIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İç Mimari ve Dekorasyon, Interior Design and Decoration
- Anahtar Kelimeler: Sayısal tasarım teknolojileri, mobil mekân, mobil yaşam kültürü, karavan, tasarım-üretim ilişkisi, işlevsellik, hareket, Digital design technologies, mobile space, mobile living culture, camper van, design-production relationship, functionality, movement
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İç Mimarlık Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 123
Özet
Bu tez çalışması; mobil yaşamın yaygınlaşmasına katkıda bulunacağı düşünülen, tasarım ve üretim teknolojilerinin birleştirmesi ile oluşturulan bir mobil yaşam kabinine ilişkin sahada tasarım ve üretim deneyimlerini anlatmayı amaçlamaktadır. Söz konusu çalışmanın ilk bölümünde araştırmanın amacı, kapsamı ve yöntemi anlatılmaktadır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise sayısal tasarım ve üretim teknolojileri konusunda incelemeler yapılmıştır. Sayısal ortamda tasarım yazılımlarının işlevleri ve tasarlama pratiği, teknik kabiliyetleri, kullanım alanları ele alınmıştır ve farklı yazılımların sayısal ortamda uyumlu olduğu farklı üretim teknolojileri ile bunların arasındaki farklılıklar incelenmiştir. Ardından, sayısal ortamda tasarlanan ürünlerin biçimi, malzemesi ve kullanıldıkları yerlere göre seçilebilecek üretim teknolojilerinden bahsedilecektir. Sayısal ortamda üretim teknolojilerine ilişkin yöntemler, üretim teknolojisi çeşitleri ve bunların nasıl uygulandığına yönelik bilgiler sunulurken, daha sonraki bölümlerle ilişkili olarak bunların avantajları ve seçim kriterleri ele alınmaktadır. Üçüncü bölümde, mobil yaşam kültürü ve mobil mekânlar anlatılmaktadır. Mobil yaşam alanlarından karavanlar ele alınmış, çeşitlerinden ve kullanımları hakkında bilgiler, örneklerle birlikte sunulmuştur. Ayrıca ikinci bölümde anlatılan sayısal tasarım ve üretim teknolojilerinin, üçüncü bölümdeki mobil yaşam alanlarında ne kadar sıklıkla ve nasıl kullanıldığı, bu ürünler üzerindeki etkileri de incelenmiştir. Dördüncü bölümde ise, sayısal ortamda tasarım ve üretim teknolojileri ve mobil yaşam alanlarından bahsedildikten sonra buradaki bilgiler ışığında, bir ürünün tasarımından üretime kadar olan aşamalar ve bu bağlamda yaşanılan deneyimler anlatılmıştır. İkinci bölümdeki bilgiler dahilinde, çift kabin (Pickup) kamyonet kasasına takılıp çıkarılabilen, barınma ihtiyaçlarını karşılayabilecek şekilde tasarlanan ürüne yönelik sahadaki prototip üretim deneyimleri anlatılmış, prototip sonrası ürün gelişiminde teknolojinin yardımı ve süreçleri; yazılımcılarla, imalatçılarla ve Ar-Ge merkezleriyle görüşülerek ilerleyen alan çalışması, örneklerle açıklanmıştır. Sayısal tasarım teknolojilerine ilişkin seçim kararlarının,tasarım aşamasında neye göre değiştiği ve imalat sürecinde kullanılacak teknolojilerin neye göre seçildiği araştırılmıştır. Araştırma sonucu hazırlanan proje ile ürünü geliştirmek ve değer katmak adına İTÜ Çekirdek Erken Aşama Kuluçka Merkezi'ne başvuru yapılmış, mülakat sonucu 2019, 3. dönem için kabul görmüştür. 7 haftalık bir girişimcilik eğitiminin ardından 23 Temmuz 2019 tarihinde ise eğitim sonu jürisinden geçerek kuluçka hızlandırma programına kabul edilmiştir. Bu süreçte İTÜ Çekirdek bünyesinde sektörde mentörlük hizmeti sağlayan deneyimli kişilerle görüşmeler yapılarak proje geliştirilmiştir. Beşinci bölümde ise; diğer bölümlerde yapılan çalışmalar ve incelemeler doğrultusunda çalışmanın güncel durumu, sonraki aşamalarda ve teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gelecekte neler olabileceği üzerine fikirler yürütülmüştür. Bu süreçte konuyla ilgili literatür taraması yapılmış; yazılı, görsel ve elektronik kaynaklar kullanılmıştır. Sahada yapılan çalışma sürecinde ayrıca gözlem ve fotoğraflama, kişisel görüşme ve yazışma yapılarak desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis is to present a case-study of the design and production of a mobile home with the expectation that the experience presented here will contribute to facilitating the spread of mobile life. The first chapter explains the purpose, scope and methodology of the thesis. The second chapter presents the technology behind digital design and production. The functions of design software, design practices, technical capabilities and usage areas across the digital environment are addressed. The chapter discusses the interdependence between software products and production technologies. Subsequently, it explains the relationship between the product shape, material and other specifics on the one hand, and production technologies on the other hand. The chapter also presents background information on the methods associated with production technologies in digital environment, production technology types and application methods, as well as their advantages and selection criteria. Chapter three focuses on the mobile life culture and mobile spaces. The history of mobile living spaces is discussed, starting from the periods defined by nomadic cultures, up to our era. In this context, examples of mobile spaces and their use are discussed. Chapter three further discusses the popularity as well as the specifics of the application of digital design and production technologies mentioned in the second chapter in the context of mobile living spaces, as well as their impact on such products. In chapter four, design and production technologies of mobile living spaces in the digital environment are discussed. Following that, the stages of a product — from design to production — and the author's experiences in this process are presented within the context of the previous discussions. Specifically, the production of a prototype product which can be attached to and detached from a pick-up is detailed, including technological assistance and processes in the post-prototype product development process, such as meetings with software developers, manufacturers and R&D centers. The present thesis includes discussion of the factors impacting the decision-making process regarding the digital design technologies to be used in the design, as well as the technologies to be used in the production process. For the project presented here, an application was made to the İTÜ Çekirdek Early-Stage Incubation Center in order to develop the product further and to add value. The project was accepted for the third stage in 2019. Following a seven-week entrepreneurship training, the project was admitted to the incubation acceleration program by the end-of-training jury on 23 July 2019. In this process, interviews were conducted with the well-experienced mentors engaged in the sector, under İTÜ Çekirdek, and the project was developed in cooperation with them. Chapter five includes reflections on the current state of the study, in light of the research and investigations in the other chapters, as well as future developments due to the advent of technology. This is discussed in the context of a literature review, based on written, visual and electronic resources. Additionally, observations, photographs, personal interviews and correspondences are used throughout this work.