Sayısal tasarım teknolojilerinde kullanılan üç boyutlu donanımların mimarlık eğitimine katkıları
Contrubition of three dimensional hardware used for digital design technologies on architectural education
  1. Tez No: 201338
  2. Yazar: ŞULE TOPÇUOĞLU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TOGAN TONG
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Sayısal tasarım teknolojileri, üç boyutlu donanım, sanal gerçeklik araçları, bilgisayar destekli tasarım ve üretim, digital design technologies, three dimensional hardware, virtual reality tools, computer aided design and manufacturing
  7. Yıl: 2007
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bilgisayarın, tasarım sürecine entegre olmasıyla birlikte, tasarım ve temsil ortamları, üretim tekniklerinde sayısal degisim yasanmaya baslanmıstır. Bu degisim ile birlikte, bilgisayar ortamında tasarımı hangi yöntemler ile olusturdugumuz ve olustururken kulllandıgımız sayısal tasarım araçları ve yazılımları önem kazanmıstır. Kullanılan donanım ve yazılımların giderek alım gücü baglamında daha genis bir kitleye ulasmaya baslaması, çesitli hale gelmesi ve is kolaylıgı saglaması yeni soyut tasarım olanaklarının ortaya çıkmasına yol açmıstır. Geleneksel tasarım sürecinde bir ?araç? olarak görülen donanımlar, günümüzde bir tasarım ortamı olarak karsımıza çıkmaktadır. Tasarım sürecinin önemli bir kısmı sayısal ortamda gerçeklestirilirken, tasarım anlayıslarında da degisim gözlemlenmektedir. Sayısal tasarım teknolojileri kulanılarak olusturulmus tasarımlar, geleneksel tasarım sürecinde belli bir zamanda çıkarılacak alternatif formları, tasarımcının hızlı bir sekilde görmesini saglamıstır. Donanım ve yazılımların, düsünce için bir araç olarak kullanılması, tasarımcıya birçok tasarım problemi çözümünü hızlı bir sekilde sunmanın yanı sıra, mekanı yeni bir yaklasımla görmesini saglamıstır. Bu teknolojiler ile ilgili bilgi sahibi olabilmek için deneme ortamını kurmak ve uygulamalarını yapmak henüz kolay olmasa da, tasarımı yeni bir bakıs açısı ile görme ve kavrama biçimi kazanılabilir.
Özet (Çeviri)
Digital changing in design and represantation media and manufacturing techniques has started concurrently with the integration of computers and design process. In conjuction with this change, the techniques that are used in designing in computer aided design and the digital design tools and softwares have become more important. Getting easy to buy the hardwares and softwares, increase in variety and working ease provided new abstract design facilities. Hardwares, that are considered as an ?instrument? in the conventional design process, now appear as a design media. When most of the design process performed in the digital media, a change in the design concept is also observed. Desings that are developed by using digital design technology, made the designer see alternative forms, which appear in a while in the conventional design process. Using hardwares and softwares as instruments for the idea, made the designer solve design problems easily, and also see the space in a new method of approach. Although it is not easy yet to build the testing ambience and practising to get informed about these technologies, a new point of view in comprehension of design can be gained.