Kahramanmaraş Ekinözü içmece suları ile peloid çamurunun hidro-jeokimyasal ve çevresel izotoplar açısından incelenmesi
Investigation of kahramanmaraş Ekinözü drinking water ande peloid mud from hydrogeochemical and environmental isotopes
  1. Tez No: 611206
  2. Yazar: SELVER ŞEYMA ARSAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF URAS
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Jeoloji Mühendisliği, Geological Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Hidrojeokimya, İzotop Jeokimyası, İçme Suyu, Tıbbi Jeoloji, Peloid Çamuru
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Jeoloji Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmanın amacı, Ekinözü (Kahramanmaraş) mevkiinde bulunan SK-1, SK-2, SK-3, SK-4 veSK-5'nolu kaynaklarının hidrojeolojisi, izotop jeokimyası, hidrojeokimyası ve tıbbi jeoloji açısından incelenmesidir. Bölgeden bir yıl boyunca her ay alınan su örnekleri ve peloid çamuru üzerinde; izotop analizleri kapsamında IRMS metodu ile 18O, 2H (Döteryum) ve IAEA metodu ile 3H (Trityum) analizleri yapılmıştır. Kaynakların su kalitesini belirlemek amacıyla, su kalitesi tayin parametrelerinden sıcaklık, pH, iletkenlik, alkalinite, iz element derişimleri, anyon-katyon ölçümleri ve metal derişimleri, iyon kromatografisi (ICP-MS) ve ICP-OES kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlar doğrultusunda, incelenen su kaynaklarının içilebilirlik ve sulama suyu açısından kullanılabilirliği ve su kalitesi parametreleri yönünden değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to investigate the hydrogeology, isotope geochemistry, hydrogeochemistry and medical geology of SK-1, SK-2, SK-3, SK-4 and SK-5 in Ekinözü (Kahramanmaraş). On the samples of water and peloid muds taken during different seasons and during rainy / dry season for one year in the region; Isotope analyzes were performed by IRMS method with 18O, 2H (Deuterium) and IAEA method with 3H (Tritium) analysis. Conductivity, alkalinity, trace element concentrations, anion-cation measurements and metal concentrations, ion chromatography (ICP-MS) and ICP-OES were used to determine the water quality of the resources. In the light of the results obtained, the availability of examined water resources in terms of potability and irrigation water has been evaluated in terms of water quality parameters. KeyWords: Hydrogeochemistry, Isotope Geochemistry, Drinking Water, Medical Geology, Peloid Muds