Yeni akridin türevlerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterization of new acridine derivatives
  1. Tez No: 611205
  2. Yazar: HARUN TAŞDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RAHMİ KASIMOĞULLARI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kimya, Chemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Akridin, Akridindion, β-diketon, Karbaldehit, Heterosiklik Bileşik, Acridine, Acridindione, β-diketone, Carbaldehyde, Heterocyclic Compounds
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kütahya Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Akridinler, çoklu halka sistemi ve düzlemsel geometrik yapıya sahip olan hetero halkalı organik bileşiklerdir. Genel olarak boya ve bazı önemli ilaçların sentezlerinde kullanılırlar. Sahip oldukları biyolojik aktivitelerin araştırılması amacıyla günümüze kadar çok sayıda akridin türevi sentezlenmiş ve bu alandaki çalışmalar artarak devam etmektedir. Bu çalışmada; çeşitli biyolojik aktiviteye sahip olabilecek yeni akridin türevlerinin sentezi amaçlandı. Çalışmanın ilk bölümünde; 1,3-difenil-1H-pirazol-4-karbaldehit, 3-(3-nitrofenil)-1-fenil-1H-pirazol-4-karbaldehit, 3-(3-bromofenil)-1-fenil-1H-pirazol-4-karbaldehit ve 3-(3-klorofenil)-1-fenil-1H-pirazol-4-karbaldehit bileşikleri sentezlendi. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, sentezlenen bu bileşikler literatüre göre; 5,5-dimetilsiklohekzan-1,3-dion, siklohekzan-1,3-dion ve 3-aminobenzen-1-sülfonamit ile halkalandırılarak hedef moleküller olan yeni akridin türevleri sentezlendi. Tez kapsamında sentezlenen tüm bileşikler, FT-IR, 1H-NMR, 13C-NMR ve Kütle spektroskopisi teknikleri kullanılarak karakterize edildi.
Özet (Çeviri)
Acridines are hetero-ring organic compounds having a multi-ring system and plane geometric structure. They are generally used in the synthesis of dyes and some important drugs. Up to now, numerous acridine derivatives were synthesized to investigate their biological activities and so efforts in this area continues to increase. In this study; synthesis of novel acridine derivatives which may have various biological activities. In the first part of the study; 1,3-diphenyl-1H-pyrazole-4-carbaldehyde, 3-(3-nitrophenyl)-1-phenyl-1H-pyrazol-4-carbaldehyde, 3-(3-bromophenyl)-1-phenyl-1H-pyrazole-4-carbaldehyde and 3-(3-chlorophenyl)-1-phenyl-1H-pyrazole-4-carbaldehyde. In the second part of the study, these compounds synthesized according to the literature; 5,5-dimethylcyclohexane-1,3-dione, cyclohexane-1,3-dione and 3-aminobenzene-1-sulfonamide were synthesized to synthesized new acridine derivatives which are target molecules. The synthesised compounds Were characterized by following FT-IR, 1H-NMR, 13C NMR and mass spectroscopic methods.