Hasat öncesi ve sonrası metil jasmonat uygulamalarının depolama süresince nektarin meyvelerinin kalitesine etkilerinin araştırılması
Research on the effects of pre or post harvest methyl jasmonate applications on nectarine fruit quality during storage
- Tez No: 611256
- Danışmanlar: PROF. DR. FATİH ŞEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Nektarin, Raf ömrü, MeJA, Depolama, MAP, Kalite, Nectarine, shelf life, MeJA, storage, map, quality
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 78
Özet
Nektarin hem iç pazarda hem de dış pazarlarda aranan bir meyve olmasından dolayı önemi her geçen gün daha da artmaktadır.Bu çalışmada, hasat öncesi ve sonrası metil jasmonat (MeJA) uygulamalarının depolama süresince 'Extreme® Globe (563)' nektarin meyvelerinin kalitesine etkilerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Hasat öncesi uygulamalar a) Kontrol b) 0.5 mM c) 1.0 mM d) 1.5 mM MeJA uygulanan meyvelee hasat sonrası iki gruba ayrılarak, bir grup 120 sn saniye süreyle 0.2 mM MeJA içeren 20°C solüsyona, kontrol olarak belirlenen grup ise aynı süreyle suya daldırılmıştır. Nektarin meyveleri modifiye atmosfer ambalajlara(MAP) konularak ön soğutması yapıldıktan sonra ağızları kapatılmıştır. Meyveler 8 hafta süreyle 0±0.5°C sıcaklık ve %90-95 oransal nemde depolanmıştır. 14 gün aralıklar ile depodan çıkarılan ambalajların ağızları açılarak 2 gün süreyle raf ömrü koşullarında (20°C sıcaklık ve %60-70 oransal nem) tutulduktan sonra kalite değişimleri saptanmıştır. Hasat öncesi ve sonrası MeJA uygulamalarının meyve ağırlığı, meyve eti sertliği, toplama fenol miktarı ve beğeni puanlarını arttırıcı ve meyve eti a* değeri ve yünlüleşme indeksini azaltıcı yönde etkisi olmuştur. MeJA uygulamalarının incelenen meyve eni, boyu, yüksekliği, ağırlık kaybı, meyve rengi, suda çözünür kuru madde miktarı, titre edilebilir asit miktarı, pH değeri, antioksidan aktivitesi, solunum hızı, etilen salgı miktarı ve çürüklük gelişimine etkisi önemsiz olmuştur. Sonuçlar, özellikle hasat öncesi 1.5 ve 1 mM MeJA uygulamalarının teksel ve hasat sonrası ile birlikte uygulamasının nektarin meyvelerinin depolama süresi ve raf ömürüne olumlu katkıları olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The importance of nectarine gradually increasing due to high demand in both domestic and foreign markets. This research aims that determine the effects of metal jasmonat (MeJA) applications pre and post harvest during storage on quality of nectarines 'Extreme® Globe (563)'. Pre-harvest applications; a) Control b) 0.5 mM c) 1.0 mM d) 1.5 mM, harvested fruits were divided into 2 groups, each group was immersed in a 20°C solution containing 0.2 mM MeJA for 120 seconds and the control group was immersed in water. In the study MA packages were used, their mouths were closed after pre-cooling. Fruits were stored at 0 ± 0.5 ° C and 90-95% relative humidity for 8 weeks. After the packages were taken out in 14 day intervals, they were kept at shelf life conditions (at 20 ° C and 60-70% RH) for 2 days and the quality changes were determined. Pre and post harvest MeJa applications have increasing effects on fruit weight, fruit flesh stiffness, collection of phenol quantity; and decrasing effects on fruit flesh a* index. The effects of MeJa applications were insignificant on fruit width, height, weight loss, fruit color, acidity, ph value, deterioration. Pre harvest and post harvest interaction was not significant in all studied storage periods; however, it was determined that post-harvest applications had a statistically significant effect on the storage life of the fruits.