Zeytin ve elma sirkesi örneklerinin polimeraz zincir reaksiyon- denatüre edici gradyan jel elektroforez (PZR-DGJE) tekniğiyle mikrobiyotasının belirlenmesi
Determination of olive and apple vinegar microbiota by polymerase chain reaction- denaturating gradient gel electrophoresis (PCR-DGGE) technique
  1. Tez No: 611358
  2. Yazar: BURCU OKTAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYTÜL BAYRAKTAR SOFU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
  6. Anahtar Kelimeler: Sirke, Asetik asit bakterisi, PZR-DGJE Tekniği, Vinegar, Acetic acid bacteria, PCR-DGGE Technique
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 46
Özet
Bu tez çalışmasında, geleneksel yöntemle üretilmiş zeytin ve elma sirke örneklerinin mikrobiyal popülasyonlarındaki farklılıkların, DNA dizi analizleri yapılarak tanımlanması hedeflenmiştir. Çalışmada DNA analizi için kültürden bağımsız ve hızlı bir analiz yöntemi olan PZR-DGJE (Polimer zincir reaksiyonu-denatüre edici gradyan jel elektroforez) tekniği kullanılmıştır. Elde edilen sekanslar ise BLAST programıyla değerlendirilmiştir. Tez çalışması sonucunda zeytin ve elma sirkesi örneklerinin her ikisinde de sirke bakterisi olarak bilinden Gluconacetobacter ( Komogataeibacter xylinus) (% 93 ve % 87 homoloji) grubuna ait DNA'lar bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, it is aimed to identify the differences in microbial populations of olive and apple vinegar samples produced by traditional method by DNA sequence analysis. In the study, PCR-DGGE technique, which is a culture independent and rapid analysis method, was used for DNA analysis. The obtained sequences were evaluated by BLAST program. As a result of thesis study, DNAs belonging to Gluconacetobacter (Komogataeibacter xylinus) group (% 93 ve % 87 homology) , known as vinegar bacteria, were found in both olive and apple vinegar samples.