Otomotiv yan sanayi firmasında yalın üretim ve yalın lojistik uygulamaları
Lean production and lean logistics applications in automotive supply industry company
  1. Tez No: 611398
  2. Yazar: ECE PATIR
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YILDIZ ŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Yalın Düşünce, Yalın Lojistik, Yalın Üretim, Lean Thinking, Lean Logistics, Lean Manufacturing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 104
Özet
Birçok işletme, diğer ülkelerdeki başarısını göz önüne alarak yalın üretimi kullanmıştır. Yine de birçoğu, yalın üretimi araç seviyesinden dağıtmaya başladıkları ve işletmelerinin yalın üretimi gerçekleştirmesi ve geliştirmeye devam etmesi için gerekli olan gerçek değer akışını anlamadıkları için asıl hedeflerini gerçekleştirememiştir. Yalın üretim işletmelere daha esnek, hızlı ve düşük maliyette üretim yapma olanaklarını sağlamaktadır. Çalışma dört bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde konu ile ilgili genel bilgiler bulunmaktadır. İkinci bölümde yalın lojistiğin önemi başlığı altında lojistik ve tarihi, yalın lojistik sistemi anlatılmaktadır. Üçüncü bölümde yalın üretim sisteminin bir X işletmesinde gerçekleştirilen uygulaması anlatılmaktadır. Burada önceki üretim sistemine göre yapı ve yalın üretim sonrası yapı anlatılmaktadır. Son bölümde bu çalışmalar ile ilgili genel değerlendirmeler ve sonuç yer almaktadır. Sonuç olarak işletmede üretimde ve lojistik alanlarındaki kayıplar ortadan kaldırılmış, operatör,alan,lojistik nakliye maliyeti,stok maliyetinden kazanç sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Many businesses have used lean manufacturing in view of their success in other countries. Nevertheless, many have failed to achieve their original objectives as they have begun to distribute lean production from vehicle level and do not understand the real value flow required for their enterprises to perform lean production and continue their development. Lean manufacturing provides enterprises with more flexible, fast and low cost production facilities. The study consists of four parts. In the first chapter, there is general information about the subject. In the second chapter, logistics and historical, lean logistics system are explained under the importance of lean logistics. In the third chapter, the application of lean manufacturing system in an X plant is explained. Here, the structure and lean production after the previous production system is described. In the last section, general evaluations and results about these studies are included. As a result, losses in production and logistics areas in the enterprise were eliminated and operator, area, logistics transportation cost and inventory cost were gained.