T-KESİTLİ ÇELİK ELEMANLARIN ENKESİT ÖZELLİKLERİNİN HESAPLANMASI
CALCULATION OF CROSS-SECTIONAL PROPERTIES OF T-SECTION STEEL MEMBERS
- Tez No: 611504
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FUAT OKAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Enkesit Özellikleri, I-Kesitli Çelik Elemanlar, Sap2000, T-Kesitli Çelik Elemanlar, Yarım I profiller, Cross Section Properties, I-Section Steel Members, Sap2000, T-Section Steel Members, Half I ProfilesSection Steel Members, Half I Profiles
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
T-kesitli profiller yapı sektöründe ikincil taşıyıcı (çatı aşığı) veya birincil taşıyıcı (istavroz kolon) eleman olarak kullanılmaktadır. Yaygın kullanımının yanında T-kesitlere ait profil tablolarının yeterli olmadığı düşünüldüğü için, bu çalışmada, düz ve eğimli başlığa sahip I ve T-kesitli çelik elemanların kesit özellikleri hesaplanarak enkesit tabloları oluşturuldu. Çalışmanın ilk aşamasında düz ve eğimli başlığa sahip I-kesitli çelik profillerden birer tane örnek seçilmiş ve seçilen profile ait kesit özellikleri basamak basamak hesaplandı. İkinci aşamada, yukarıda bahsedilen I-kesitli çelik profillerin gövdeleri sırasıyla %30-%70, %40-%60, %50-%50 oranlarında bölünmüş ve beşer adet farklı gövde boyuna sahip T-kesitli çelik elemanlar elde edilmiştir. Elde edilen T-kesitli çelik elemanlara ait kesit özellikleri hesaplanırken, başlık boyutlarının kesilen I-kesitli profil ile aynı olduğu ancak gövde boyunun değişmesiyle kesitin geometrik merkezinin ve buna bağlı olarak kesitin özelliklerinin değiştiği görüldü. Üçüncü aşamada, düz ve eğimli başlığa sahip I ve T-kesitli çelik profiller için yapılan hesaplamalar bilgisayar programında yazılarak, farklı I-profiller ve bu profillerin gövdelerinin belirli oranlarla kesilmesiyle oluşan T-kesitli profiller için enkesit tabloları oluşturuldu. Oluşturulan tablolardaki değerlerin doğruluğu farklı yollarla kontrol edilmiştir. I-kesitli profillere ait değerler uluslararası çelik üreticisi bir firmanın yayınladığı profil tablolarındaki değerler ile karşılaştırıldı. Düz başlıklı I-profillerin gövdelerinin %40-%60 oranlarında kesilmesiyle oluşan T-kesitli profillerin hesaplanan değerleri yapı analizi ve tasarımı programı olan Sap2000 programından alınan değerler ile karşılaştırıldı. Eğimli başlıklı I profillerin gövdelerinden %40-%60 ve %30-%70 oranlarında kesilmesiyle oluşan T-kesitli profillerin kesit özelliklerini karşılaştıracak veriler bulunamamıştır. Eğimli başlıklı I profillerin %50-%50 oranında gövdelerinden kesilmesiyle oluşan T-kesitli profiller (eğimli başlıklı yarım I profiller) DIN 1025'e göre hazırlanan profil tablosu ile karşılaştırıldı.
Özet (Çeviri)
T- section profiles are used in construction industry as secondary load bearing(purlin) member or primary load bearing(cross column) member. In widespread using, profile tables of T-profiles are not considered sufficent.In this study, cross-sectional properties of steel I and T-section steel members which have flanges with uniform and variable thickness are calculated and the related tables are generated. In the first part of the study, one specimen is selected from both straight and curved flanged I-sections and their cross-sectional properties are calculated step by step. In the second part, the above mentioned profiles are seperated into two parts 30%-70%, 40%-60%, 50%-50% respectively and five new T-section profiles with five different heights are obtained. While calculating the cross-sectional properties of these T-shaped profiles, although the flange dimensions are the same for all specimens; it is observed that the location of the centroid and consequently cross-sectional properties differ for each specimen. In the third part, the calculations that are made for straight and curved flanged I and T-profiles are written in a program to generate electronic cross-section tables for different I-profiles and T-profiles that are obtained by seperation of I profiles in different amounts. The accuracy of the values in the tables are checked by different ways. The values that belong to I-profiles are compared with the values of the profile tables that are published by an international steel manufactoring company. The values of the T-profiles that are obtained by cutting of a straight flanged I-section in 40%- 60% amounts, are compared with the values that are taken from the structural analysıs and design computer program SAP2000. No data can be found to compare the values of the T-profiles obtained by the separation of flanges with uniform and variable thickness flanged I-profiles in 40%-60% and 30%-70% amounts. T-section with 50%- 50% seperation are compared by profile tables that are prepared by DIN 1025.