Yonga levha tesisinde örnek bir absorbsiyon chiller uygulaması
A sample absorption chiller application at partical board plant
- Tez No: 611536
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHARREM EYİDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yonga levha, absorbsiyonlu soğutma, gaz türbini giriş havası soğutma, Particle board, absorption cooling, gas turbine ınlet air, cooling
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Enerji Sistemleri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Günümüzde gelişen teknoloji ile enerjiye bağımlılık ve enerji ihtiyacı gittikçe artmaktadır. Bu ihtiyacı karşılama genellikle yeni enerji kaynaklarına ulaşma şeklinde olmaktadır. Fakat özellikle fosil yakıtların önümüzdeki birkaç yüzyılda tükenecek olması insanlığı alternatif yenilenebilir enerji kaynaklarını araştırmaya ve de enerji tasarruf sistemlerini geliştirmeye itmektedir. Yapılan araştırmalar göstermektedir ki enerji ihtiyacının karşılanmasında yeni enerji yatırımları yapmak kadar, enerji tasarruf çalışmaları yapmak da çok ciddi fırsatlar sunmaktadır. Özellikle ülkemiz gibi fosil enerji türleri anlamında çok zengin olmayan ve dışa bağımlı olan ülkeler için enerji tasarruf çalışmaları çok daha önem kazanmaktadır. Bunun yanında son yıllarda ülkemizde enerji birim maliyetlerinin gitgide artması da özellikle sanayide faaliyet gösteren şirketleri enerji tasarrufu sağlayacak ve verimliliği arttıracak çalışmaları yapmaya yöneltmiştir. Yapılan bu çalışma ile orman ürünleri alanında faaliyet gösteren bir Yonga Levha tesisinde, tesis soğutma suyu ihtiyacını karşılayan mekanik chillerlerin harcadığı 1.893.773 kWh/yıl elektrik enerjisi tüketimi absorbsiyonlu chiller kullanılarak ortadan kaldırılmış ve gaz türbini egzoz gazı atık ısısı kullanılarak prosesin ihtiyacı olan soğutma absorbsiyonlu chiller ile sağlanmıştır. Gaz türbini egzoz gazı atık ısısı geri kazanımı ile soğutma suyu elde edilmiş ve absorbsiyon chiller'in soğutma kapasitesinin 900 kW'ı yaz aylarında gaz türbini giriş havası sıcaklığının 15 °C'ye düşürülmesi için kullanılmıştır. Bu yolla yaz aylarında gaz türbini elektriksel verimi %2-3 oranında artmıştır.
Özet (Çeviri)
Today, with the developing technology, energy dependency and energy needs are increasing. This need is usually satisfied by reaching new energy sources. However, the fact that fossil fuels will be depleted in the next few centuries is pushing humanity to research alternative renewable energy sources and to develop energy saving systems. Research shows that as much as making new energy investments to meet the energy needs, energy saving studies also provide golden opportunities. Energy saving efforts are becoming more important for countries that are not very rich in terms of fossil energy types, such as our country and are dependent on foreign countries. In addition, the increasing cost of energy unit in our country in recent years has led the companies operating in industry to do studies for saving energy and increasing the efficiency. With this study, in a Particle Board Plant operating in the field of forest products, 1.893.773 kWh / year of electricity consumption consumed by mechanical chillers, which meet the need for plant cooling water, has been eliminated by using absorption chiller and the cooling which the process needed is supplied with absorption chiller by using the gas turbine exhaust gas waste heat. Cooling water is obtained by gas turbine exhaust gas waste heat recovery and 900 kW of cooling capacity of the absorption chiller is used to reduce the gas turbine inlet air temperature to 15 ° C in Summer. In this way, gas turbine electrical efficiency increases by 2-3% in the summer months.