Türk iş hukukunda asıl işveren-alt işveren ilişkisinin kurulması ve hukuki sonuçları
The establishment and legal results of the general employer-sub-employer relation in Turkish business law
  1. Tez No: 448301
  2. Yazar: YASEMİN BÖLEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. YUSUF YİĞİT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Alt işverenlik ilişkisi, Alt İşveren, Muvazaa, Sub-employer relationship, Sub-employer, Muvazaa
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Çalışma hayatında yaşanan hızlı değişimler karşısında işverenler, iş piyasasında rekabet üstünlüğü sağlayabilmek için farklı üretim arayışlarına girmektedir. Üretimin esnekleştirilmesi, alt işverenlik ilişkisinin kurulmasını bir gereklilik haline getirmektedir. Alt işverenlik üretim yapısı, iş hukuku açısından istisnai bir uygulama olarak algılanmaktadır. Alt işverenlik ilişkisi zamanla işverenlerin yasal yükümlülüklerden kaçınmak ve işçilik maliyetlerini düşürmek amacıyla kullandıkları bir kurum olmuştur. İşçilerin haklarının kısıtlanması mağduriyetleri artırmaktadır. Kanun koyucu, işçinin korunması ve haklarının güvence altına alınması için yasal düzenlemeler yapmaktadır. Ancak bu düzenlemeler alt işverenlik konusundaki uyuşmazlıkların çözümünde yeterli olamamakta ve uyuşmazlıklar mahkemeler tarafından çözülmektedir. Zamanla bu konuda yeni bir düzenlemeye ihtiyaç duyulmuştur. Alt işverenlik ilişkisine en son kanuni müdahale 6552 sayılı Kanun ile yapılmıştır. 6552 sayılı Kanun, birçok konuda çalışanlara koruyucu haklar getirmektedir. Bu düzenlemenin alt işverenlik ilişkisine olumlu katkılar sağlayacağı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the face of the rapid changes in the working life, employers are looking for different types of production in order to provide competitive advantage in the job market. The elasticity of production makes it necessary to establish the sub-employer relationship. Sub-employer production structure is perceived as an exceptional practice in terms of business law. Sub-employer relationship has become an institution that employers have used over time to avoid legal liabilities and reduce labor costs. Restrictions on workers' rights increase grievances. The legislator makes legal arrangements for the protection and protection of workers' rights. However, these arrangements can not be enough to resolve the disputes on sub-employability and the disputes are resolved by the courts. In time, a new arrangement was needed in this regard. The latest legal intervention in relation to sub-employability was made by Law No. 6552. Law 6552 brings protective rights to employees in many respects. This regulation has been achieved as a result of providing positive contributions to the sub-employment relationship.