İş Hukukunda zamanaşımı ve hak düşürücü süre
Prescription and foreclosure in Labor Law
  1. Tez No: 611647
  2. Yazar: HİLAL AKMARAL KESKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖMER EKMEKÇİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Zamanaşımı, Hak Düşürücü Süre, Ücret Alacağı, Tazminat Alacağı, Haklı Fesih, Geçerli Sebeple Fesih, Feshe İtiraz, Arabulucuya Başvuru, Prescription, Foreclosure, Wage Claim, Indemnity Claim, Fair Dismissal, Dismissal for Valid Cause, Objection to Dismissal, Application to Mediation
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 159
Özet
Zamanaşımı ve hak düşürücü süre hukukun her alanında olduğu gibi iş hukuku bakımından da büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada, zamanaşımı ve hak düşürücü sürenin genel esaslarına yer verildikten sonra, iş hukuku alanındaki görünüm biçimleri eski uygulamaya da değinilerek yeni düzenlemeler ışığında incelenmiştir. Konu ele alınırken öğreti görüşlerine ve yargı kararlarına da başvurulmuş, bazı hususlara eleştiriler getirilmiştir. Çalışma kapsamında, ücret ve tazminat alacakları ile fesih hakkı ve Türk hukukuna yeni dahil edilen zorunlu arabuluculuk kurumu süreler bakımından ele alınmıştır. Bu inceleme yapılırken Türk Borçlar Kanunu, İş Kanunu, Deniz İş Kanunu ve Basın Mesleğinde Çalışanlarla Çalıştıranlar Arasındaki Münasebetlerin Tanzimi Hakkında Kanun ile Sendikalar ve Toplu İş Sözleşmesi Kanunu göz önünde tutulmuştur.
Özet (Çeviri)
Prescription and foreclosure have great importance in terms of labor law as in all areas of law. In this study, after providing the general principles of prescription and foreclosure, the forms of appearance in the field of labor law are examined in the light of the new regulations with reference to the old practice. While examining the subject, the doctrinal opinions and judicial decisions are also mentioned and some criticisms are raised. Within the scope of the study, wages and indemnity claims, the right to termination and the new mandatory mediation institution newly incorporated in Turkish law have been handled in terms of periods. While conducting this review, the Turkish Code of Obligations, Labor Law, Maritime Labor Law, Press Labor Law and Trade Unions and Collective Labor Agreements are taken into consideration.