Eşya Taşıma Hukukunda zamanaşımı ve hak düşürücü süreler
Prescription and lapse of time in Law of Carriage of Goods
- Tez No: 475825
- Danışmanlar: PROF. DR. MURAT AYDOĞDU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Zamanaşımı, Hak Düşürücü Süre, Eşya Taşıma Hukuku, Prescription, Lapse of Time, Law of Carriage of Goods
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Özel Hukuk Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 195
Özet
Zaman, diğer tüm haklarda olduğu gibi, eşya taşıma hukukundaki hakları da belirli bir sürenin geçmesi ile çeşitli şekillerde etkilemektedir. Bu etki, bazen zamanaşımı şeklinde belirlenmiş iken, bazen de hak düşürücü süre şeklinde belirlenmiştir. Ancak genel olarak söylenebilir ki, eşya taşıma hukukunda hakların ileri sürülmesi bir veya iki yıl gibi kısa sürelere tabi tutulmuştur. Çalışmamızda, ulusal ve uluslararası alanda yapılan kara, demir, deniz ve havayoluyla eşya taşıma kurallarında düzenlenen zamanaşımı ve hak düşürücü süreler incelenmiştir. Her bölümde öncelikle taşıma türüne uygulanacak kurallar belirlenmiştir. Daha sonrasında taşıma türünün temel özellikleri ile doktrindeki ve uygulamadaki görüşler dikkate alınarak; sürenin niteliği, başlangıcı, hesaplanması, durması, kesilmesi, sürenin dolmasının sonuçları ve diğer konular ayrıntılı olarak incelenmiştir. Aynı zamanda zamanaşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin genel bilgilere yer verilmiştir. Bu çalışmanın amacı, eşya taşıma hukukunun dağınık yapıda bulunan kurallarında düzenlenen zamanaşımı ve hak düşürücü sürelere ilişkin hükümleri karşılaştırmalı olarak tek bir başlık altında incelemektir.
Özet (Çeviri)
Time, like all other rights, affects the rights in various ways in the law of carriage of goods with the certain period of time. This effect is sometimes defined as a prescription, sometimes as a lapse of time. However, it can be said in general, enunciation of the rights of law of carriage of goods has been subjected to a short time as one or two years. In this study, regulation of prescription and lapse of time in the rules of the law of carriage of goods by land, rail, sea, and air in national and international area have been examined. In each section, firstly the rules to be applied to the transportation type are determined. After that, considering the basic features of the transportation type and the opinions of the doctrine and the practice; qualification, inception, calculation, cessation, and interruption of the time, results of expration, and the othes issues have been examined in detail. At the same time, general information about prescription and lapse of time is given. The purpose of this study is to comparative examination of the provisions of prescription and lapse of time, which are regulated in disordered rules of law of carriage of goods, under a single heading.