Hekimlerin bildirim yükümlülüğü
Obligation to notify of doctors
  1. Tez No: 611677
  2. Yazar: ZEYNEP UĞURLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜRSEL ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Sır Saklama Yükümlülüğü, Hekimlerin Bildirim Yükümlülüğü, Suçu Bildirmeme Suçu, The confidentiality obligation, the obligation to report crime, crime for not reporting crime
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
  10. Enstitü: Adli Tıp ve Adli Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyal Bilimler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Kural olarak toplumdaki bireylerin suçların önlenmesi ve suçlulukla mücadele bakımın- dan herhangi bir yükümlülüğü bulunmamaktadır. Ancak, hukukumuz da dahil birçok hukuk sisteminde suçların bireyler tarafından bildirilmemesi yaptırıma bağlanmıştır. Suçu ihbar et- mek bir hak olmasına rağmen bazı suçları bakımından bunun bir yükümlülük haline gelmiş olduğu görülmektedir. Bir yandan sır saklama yükümlülüğü altında olan hekimlerin diğer yandan suçu bildirim yükümlülüğü altına girmesi haliyle hekime çok ağır bir sorumluluk yük- lemektedir. Hem sır saklama hem de suçu bildirme yükümlülüğü altında olan hekimlere daya- tılan bu ağır yük haliyle oldukça eleştirilmektedir. Uygulamada hekimlerin suçu bildirme ko- nusunda nasıl hareket ettiği konusunda yapılan alan çalışması, uygulamadaki sorunların orta- ya koyulmasında bize yol gösterecektir. 11 sorudan oluşan tez anket çalışması 541 hekim tarafından cevaplanmıştır. Ortaya çı- kan sonuçlara göre uygulamadaki sorunlar ve hekimlerin bu konudaki yaklaşımı ve belki de lisansta hukuk eğitiminin dahil edilmesi gerektiği ortaya koyulacaktır.
Özet (Çeviri)
As a rule, individuals in society have no obligation to prevent or fight crimes. However, in many judicial systems including ours, failure to report crimes by individuals imposes sanc- tions. Although reporting crime is a right, it appears that it becomes an obligation for some crimes. On one hand, the doctors are under confidentiality obligation, on the other hand, they have the obligation to report crime; this lays a heavy burden on them. This heavy burden im- posed on them is highly criticized. In practice, the field study about how doctors act in report- ing crime will guide us in identifying problems in this subject. 541 doctors answered the thesis survey consisting 11 questions. According to the re- sults, the problems in practice and the approach of doctors on this subject will maybe reveal the inclusion of law education in bachelor program.