Kadın cinayetlerinin sosyal medyada yer alış biçimleri
Women murders take part to be formed in social media
  1. Tez No: 611706
  2. Yazar: EMİNE ÖZOLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BÜLENT KARA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Cinayet, Sosyal Medya, Kadın cinayeti, Kadına Şiddet, Women, Murder, Social Media, Women's murder, Violence against Women
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 146
Özet
Kadınlara karşı şiddet Türkiye ve Dünya genelinde gün geçtikçe daha özenle incelenen ve araştırılan sosyal bir problemdir. Şiddete maruz kalan kadınlar üstünde gerek fiziksel gerekse duygusal gibi çeşitli sıkıntılara neden olan ve de hukuksal çerçevede kabul edilmeyen bir davranış şeklidir. Kadınlara karşı şiddet ise kadının toplumsal çevre içerisinde hem fiziksel hem de psikolojik yönden dezavantajlı gösterilip kadınlar üzerinde çok çeşitli hasarlar yaratmaktadır. Kadınlara karşı şiddetin en fazla görülen çeşidi ise fiziksel uygulanılan şiddettir. Kadınlara karşı şiddet gösteren kişiler ne yazık ki en yakınında bulunan erkeklerden gelmektedir. Bu erkekler içerisinde ise fiziksel şiddeti uygulayan en yakın erkek kadının kocasıdır. Fiziksel şiddetin ise en korkunç biçimi ise sonunda KADIN CİNAYETLERİNİN yaşanmasıdır. Kadın cinayetlerinin de son zamanlarda Dünyada ve de özellikle Türkiye de hızla artmasına eş değer olarak kadın cinayeti haberleri de medyada oldukça yayımlanmaktadır. Bu medyada çok sık olarak konusu geçen kadın cinayetlerinde yaşam hakkı engellenen kadınlara rastlamak oldukça mümkündür. Bu medya haberlerini incelediğimizde yapılan cinayetlerin namus, boşanma isteği, töre, toplumsal çevre, ekonomik gibi etkenler erkeklerin kadın cinayeti işlemlerine sebep olarak görülmektedir. Erkeklerin kadınlara uyguladığı şiddet ve sonucunda gelişen cinayet esasında erkeğin kadından farklı olan fiziksel kuvvet üstünlüğüdür. Bu durumda kadının dezavantajlı duruma gelmesine neden olan sosyal bazı unsurlardan meydana gelmekte ve yeniden ısıtılarak günümüze sunulmaktadır. Sosyal yaşamda kadının durumu erkeğin durumuna göre şekil almaktadır. Erkek ve Kadın sosyal yaşamın kendilerine sunmuş oldukları cinsiyet görevlerini yerine getirmekte zorundadırlar. Bu zorundalığı belirleyen toplum yapısı ise 'Ataerkil' yapı ile sunulmaktadır. Erkekler toplumun verdiği görevleri yerine getirmekle sorumludur. Sorumlulukları yerine getirmeyene erkekler sosyal çerve tarafından dışlanmaktadır. Sosyal çevrenini uyguladığı bu kontrol mekanizmasını erkeğin daha da sert ve sinirli bir karaktere girmesine neden olmaktadır. Sosyal medya vasıtalarının kullanım alanlarının zaman geçtikçe insanların daha çok alakalarının arttığı ve kullanan kişi sayılarında geniş bir artış olduğu görülmektedir. bu tez çalışmasından da erkeklerin sinirlilik ve de sertliğinden kaynaklanan şiddet ve arkasından gelen cinayet haberlerini sosyal medya aracılığı ve de yaygınlaşan internet haberciliğinde yayınlan kadın cinayetlerinin araştırılması yapılmıştır. Ayrıca 'Cinayet, Kadın cinayeti' olgularından başlayarak kadın cinayetlerinin sınırları saptanmaya çalışılmıştır. Ayrıca tanımların sınırları içerisinde kadın inayetinin sebepleri, nedenleri, sosyal medyada uyandırdığı yankıları, sosyal meydana gösterilen tepkileri ve cinayet haberleri ile ilgili bilgileri aktarılmıştır.
Özet (Çeviri)
Violence against women in Turkey and the world day by day carefully examined and investigated is a social problem. It is a form of behavior that causes various problems such as physical and emotional problems on women who are exposed to violence and is not accepted in the legal framework. Violence against women, on the other hand, is shown to be disadvantageous both physically and psychologically in the social environment and creates various damages on women. The most common form of violence against women is physical violence. Unfortunately, the people who have committed violence against women come from the men closest to them. Among these males, the closest male is the husband of the woman. The most terrible form of physical violence is the end of WOMEN'S MURDER. The murder of women in the world and especially recently in the news as equivalent to the murders of women in Turkey are published fairly rapid increase in the media. It is quite possible to come across women whose right to life is prevented in women's murders that are mentioned frequently in this media. When we examine these media reports, factors such as honor, divorce, honor, social environment, and economic factors of the murders are seen as the causes of the murder of women. Men's violence against women and the resulting murder is essentially the physical superiority of a man different from a woman. In this case, it consists of some social factors that cause women to become disadvantaged and is re-heated and presented to the present day. In social life, the situation of women takes shape according to the situation of men. Men and women are obliged to fulfill the gender tasks that social life has offered them. The social structure that determines this necessity is presented with the 'Patriarchal' structure. Men are responsible for fulfilling the duties given by society. Men who do not fulfill their responsibilities are excluded by the social environment. This control mechanism, in which he applies his social environment, causes the man to become even more harsh and nervous. It is seen that the usage areas of social media tools are more related to the people as time passes and there is a large increase in the number of users. In this thesis, the violence of men due to irritability and harshness and the news of the murders followed by social media and the widespread internet journalism has been investigated. In addition, starting from the cases of 'Murder, Women's murder sınır, the limits of women's murders were tried to be determined. In addition, within the boundaries of the definitions, the reasons of women's grace, the reasons, the repercussions aroused on social media, their reactions to the social square and the information about the news of the murder were transferred.