Tüketici temelli marka değerinin satın alma niyeti üzerine etkisi: Ankara ilinde bir uygulama
The impact of consumer-based brand equity on purchase intention: An application in Ankara
  1. Tez No: 611707
  2. Yazar: AZİZ BERKAY ÖCAL
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ LEYLA GÖDEKMERDAN ÖNDER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: marka değeri, satın alma, satın alma niyeti, brand equity, purchasing, purchase intention
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ufuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Marka değeri kavramı üzerinde yapılan araştırmalar, firma ve toplum bakımından oldukça önemli olduğunu ortaya koymuştur. Marka değeri kavramına yönelik birçok tanımlama bulunmaktadır. Marka değeri, tüketicilerin söz konusu ürüne yönelik tutum, davranış ve düşünceleri gibi faktörlerin birleşmesi sonucu oluşmaktadır. Marka değerinin, ürün ya da hizmete verilen değer olduğu söylenebilir. Bir ürün veya hizmete verilen değer ve dile getirilen övgü, o ürün veya hizmetin marka değerini yansıttığı bilinmektedir. Bu noktada marka değeri kavramının tüketiciler tarafından oluşturulduğu ifade edilebilir. Bu çalışmanın amacı tüketici temelli marka değerinin satın alma niyeti üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Bu amaçla Ankara'da yaşayan 18 yaş üstündeki 401 kişi ile anket uygulaması yapılmıştır. Toplanan veriler SPSS ile analiz edilmiştir. Yapılan araştırma sonucunda marka değerli satın alma ve satın alma niyeti üzerinde pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca çalışma grubunu oluşturan katılımcıların marka değeri, marka farkındalığı, algılanan kalite, marka imajı ve marka bağlılığı düzeyleri, çalışma grubunu oluşturan katılımcıların satın alma niyeti düzeylerini pozitif bir şekilde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Research on the concept of brand equity revealed that it is an important issue both for businesses and the society. There are many definitions for the concept of brand equity. Brand equity is the result of a combination of factors such as attitudes, behaviors and thoughts of consumers towards the product. Brand equity can be expressed as the value given to the product or service. The value and praise given to a product or service is known to reflect the brand equity of that product or service. At this point, it can be debated that the concept of brand equity is created by the consumers. The objective of this study is the investigation of the impact of consumer-based brand equity on purchase intention. For this purpose, a questionnaire was applied to 401 people, who are over 18 years of age and are living in Ankara. Then the data obtained were analyzed by SPSS software. As a result of the research, it was found that there is a positive relationship between the purchase within the brand equity and purchase intention. In addition, the brand equity, brand awareness, perceived quality, brand image and brand loyalty levels of the participants in the working group positively affect the purchasing intention levels of them.