International Iranian students' profiles, educational and social experiences at an English medium university in Turkey
Türkiye'de eğitim dili İngilizce olan bir üniversitede uluslararası İranlı öğrencilerin profilleri, eğitim ve sosyal deneyimleri
  1. Tez No: 611750
  2. Yazar: NASİM KOROUHİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HANİFE AKAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: İngilizce Eğitim Dili, Öğrenci Profilleri, Eğitimsel Deneyimler, Sosyal Deneyimler, Uluslararasi İranlı Öğrenciler, English-Medium Instruction, Student Profiles, Educational Experiences, Social Experiences, International Iranian Students
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 116
Özet
Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde bulunan ve eğitim dili İngilizce olan bir devlet üniversitesinde eğitim gören İranlı öğrencilerin profillerini eğitim ve sosyal deneyimlerini anket yoluyla belirlemektir. Çalışmanın örneklem grubunu (N=115) yukarıda belirtilen üniversiteden gönüllü olarak katılan İranlı öğrenciler oluşturmaktadır. Veri toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen, açık ve kapalı uçlu maddelerden oluşan Uluslararası Universite Öğrencileri Anketi (IUSQ) kullanılmıştır. Verilerin analizinde kapalı uçlu maddeler için betimleyici istatistiksel değerler hesaplanmıştır, açık uçlu maddeler için ise tümevarımsal içerik analizi yapılmıştır. Bulgular, İranlı öğrencilerin yüksek veya orta seviye sosyo-ekonomik düzeyden geldiklerini göstermektedir. Öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun akademik olarak başarılı ve yüksek onur derecesine sahip oldukları görülmektedir. Ayrıca, iyi seviyede İngilizce ve Türkçe dil becerilerine sahiptirler. Bununla birlikte, öğrenciler eğitim gördükleri uluslararası üniversiteyi yüksek sıralaması olduğundan dolayı tercih etmişlerdir ve bu sayede İngilizce eğitim veren uluslararası bir üniversitede bulunma fırsatını yakaladıklarını belirtmişlerdir. Eğitim deneyimleri bakımından sonuçlara bakıldığında; İranlı öğrenciler, geçmiş öğrenim yaşantılarını geldikleri yeni uluslararası üniversitedeki eğitime adapte olmaları açısından yeterli görmektedirler ve akademik beceriler yönünden kendilerine güvenmektedirler. Sosyal deneyimler açısından ise, İranlı öğrencilerin farklı milletlerden arkadaş bulmayı ve buldukları arkadaşlar ile uluslararası takım halinde çalışmayı tercih ettikleri ortaya çıkmıştır. Diğer bir bulguya göre, İranlı öğrenciler, uluslararası ve yerel öğrencilerin kültürel davranışlarını anladıklarını ve sonuç olarak üniversite yerleşkesindeki davranış kurallarını bildiklerini belirtmişlerdir. Son olarak, Uluslararası universitenin birçok çok kültüre ve dile ev sahipliği yapıyor olması öğrencilerin kendilerini güçlenmiş hissettirdiğini ortaya koymuştur. Benzer bir şekilde, öğretim üyelerinin uluslararası öğrencileri farkındalığı öğrencileri rahat hissettirdiği tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research was to identify Iranian students' profiles, educational and social experiences at an English medium state university in Mid Anatolia through a survey research design. The sample of the study (N=115) were volunteer participants from the entire Iranian students population in the particular university. In order to collect data, a researcher-based instrument, International University Students' Questionnaire (IUSQ), including both open-ended and close-ended items was developed. To analyze the data, descriptive statistics were calculated and the open-ended items were subjected to inductive content analysis. Findings show that the Iranian students come from a high or moderate socio-economic status. Most of them are academically successful with high honor degrees. Besides, they have good language skills both in English and Turkish. Moreover, students came to the International University (psydonym, IU), with high rankings that gave them the opportunity to be in an international university with an English medium instruction. Regarding educational experiences, the students' prior knowledge is sufficient to adapt to the education at IU and they are confident with their academic skills. In terms of social experiences, Iranian students tend to have friends from different nationalities and they work in teams with international groups. They understand the cultural behavior of both the international and local students, and ultimately, the code of conduct of how to behave on campus. Finally, Iranian students feel empowered because of the multicultural and multilingual environment of IU and they felt comfortable since the instructors know that they are international students.