Hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ'lerin depolama yöntemi seçimi üzerine bir çalışma
A study on the selection of storage methods of SMEs in theclothing sector
  1. Tez No: 611848
  2. Yazar: ERTAN ŞAHİN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET GÜREL TEKELİOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: KOBİ, Depolama Yöntemi, Hazır Giyim Depolama, AHP, Pisagor Bulanık AHP, SME, Warehause Management, Clothing Storage, AHP, Pythagorean Fuzzy AHP
  7. Yıl: 2020
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Ülkemizin ekonomik büyümesi ve kalkınması noktasında ciddi bir paya sahip olan KOBİ sınıfı girişimler, ülkede faaliyet gösteren toplam işletmelerin %99,8'ini oluşturmaktadır. KOBİ'ler gerek sayısal büyüklükleri gerek ekonomiye sağladıkları katkılar nedeniyle ülkemiz için çok önemli işletmelerdir. Ülkemizde KOBİ sınıfı işletmelerin yoğun olarak faaliyet gösterdiği sektörlerin başında hazır giyim sektörü gelmektedir. Hazır giyim sektöründe yaşanan yoğun rekabet en çok sektörde faaliyet gösteren KOBİ sınıfı işletmeleri etkilemektedir. Hazır giyim sektöründe üretimden sonra en önemli konu stok ve depolama operasyonlarından oluşan lojistik faaliyetlerdir. Bu alanda hayata geçirilecek başarılı uygulamalar, KOBİ sınıfı işletmelerin sektörde rekabeti devam ettirebilmelerini mümkün kılacaktır. Bu çalışmada hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ sınıfı işletmelerin depolama yöntemi tercihleri üzerine bir araştırma yapılmıştır. Çalışmanın amacı ülke ekonomisinde büyük öneme sahip olmalarına rağmen artan rekabet ortamında hayatta kalmak için mücadele veren hazır giyim sektörü KOBİ'leri için, depo yatırımı yapmak, depolama süreçlerini iyileştirmek ya da depolarının verimliliğini denetlemek noktasında başvurabilecekleri referans bir kaynak oluşturmaktır. Çalışmanın ilk bölümünde genel lojistik kavramlar üzerine literatür taraması yapılmış ardından ikinci bölümde depo yönetimi üzerine detaylı literatür taraması gerçekleştirilmiştir. Üçüncü bölümde KOBİ sınıfı işletmeler, hazır giyim sektörü ve KOBİ sınıfı işletmelerin depolama faaliyetleri incelenmiştir. Son bölümde ise sektördeki karar vericilere uygulanan anketler ile elde edilen verilerin Analitik Hiyerarşi Prosesi ve Pisagor Bulanık Analitik Hiyerarşi Prosesi yöntemleri kullanılarak analizi yapılmıştır. Analiz sonucuna istinaden hazır giyim sektöründe faaliyet gösteren KOBİ sınıfı işletmeler için en uygun depolama yöntemi önermesinde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
SME-class enterprises, which have a significant share in the economic growth and development of our country, constitute 99.8% of the total enterprises operating in the country. SMEs are very important enterprises for our country due to their numerical size and their contribution to the economy. In our country, ready-to-wear sector is one of the leading sectors in which SME-class enterprises operate intensively. The intense competition in the garment sector affects the SME-class enterprises operating in the sector. In the garment sector, the most important issue after production is the logistics activities consisting of stock and storage operations. Successful implementations in this field will enable SME-class enterprises to sustain competition in the sector. In this study, a research has been made on the storage method preferences of SME class enterprises operating in the garment sector. The aim of the study is to provide a reference resource for ready-made garment sector SMEs to invest in warehouses, improve storage processes or control the efficiency of warehouses, although they have great importance in the national economy and struggle to survive in an increasingly competitive environment. In the first part of the study, literature review on general logistic concepts was done and in the second part, detailed literature review on warehouse management was carried out. In the third chapter, storage activities of SME class enterprises, garment sector and SME class enterprises are examined. In the last section, the data obtained from the questionnaires applied to the decision makers in the sector were analyzed by using Analytical Hierarchy Process and Pythagorean Fuzzy Analytic Hierarchy Process. According to the results of the analysis, the most suitable storage method has been proposed for SME class enterprises operating in the garment sector.